Sezon szparagowy jest bardzo krótki, dlatego korzystajmy z nich póki możemy. Ja szparagi dopiero poznaję, ale już znalazłam 3 moje ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej. Zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne, w 100 gramach mają tylko 18 kcal! Także można je jeść bez wyrzutów sumienia! Fajnie urozmaicą zwykłe codzienne dania. Rzuć okiem na moje przepisy i daj się skusić.
szparagi przepis
1. Najlepszy dietetyczny omlet ze szparagami
Składniki:
3 jajka
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
odrobina oleju kokosowego (na patelnię)
kilka sztuk zielonych szparagów
1 pomidor (opcjonalnie)
2 łyżki mąki jaglanej
zioła np. prowansalskie
sól
pieprz
Przygotowanie: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć drobno posiekaną cebule przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone w grube plastry szparagi. Ubić jajka z mąką jaglaną, solą, pieprzem i ziołami na jednolitą masę, następnie przelać ją na patelnie i smażyć pod przykryciem, aż masa jajeczna będzie częściowo ścięta. Następnie na wierzch ułożyć pociętego w plastry pomidora i czekać aż cały omlet się delikatnie się zetnie.
Jeśli macie dobrą patelnie i omlet robicie na małym ogniu, przekręcanie go nie będzie konieczne.
2. Zupa krem ze szparagów
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
250 ml wody
łyżka oleju kokosowego
1 mała cebula
2 średnie ziemniaki
10 szt. zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
plaster świeżego imbiru
pęczek pietruszki,
sól i pieprz
Przygotowanie: Posiekaną drobno cebulę zeszklić na patelni (lub od razu w garnku) na oleju kokosowym. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać w garnku szklaną wody, dodać zeszkloną cebulę i zagotować. Następnie dodać umyte i pocięte szparagi (bez zdrewniałych końców), przeciśnięty przez praskę czosnek i plasterek imbiru. Gotować chwilę i na końcu dodać mleko kokosowe jeszcze chwilę gotować.
Zdjąć z gazu, dodać drobno posiekaną pietruszkę, sól i pieprz wg smaku, gdy zupa przestygnie zblendować. Podawać z grzankami.
3. Tarta ze szparagami i pomidorkami
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki żytniej
60 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczki soli
Nadzienie:
kilka sztuk zielonych szparagów
1 mała cebula
ok. 10 pomidorków koktajlowych
1 jogutr naturalny
2 jajka
1 łyżka mąki jaglanej
sól, pieprz, zioła
Przygotowanie: Dwa rodzaje mąki, masło, jajko i płaską łyżeczkę soli zagnieć na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie należy przygotować pozostałe składniki na tartę: posiekać drobno cebulę, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Śmietanę, jajka, mąką, sól, pieprz i zioła zblendować na jednolitą masę.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyłożyć min formę do tarty (ok. 25 cm). Następnie należy wyłożyć w miarę równomierne na całości posiekaną cebule, pomidorki koktajlowe i pokrojone szparagi. Warzywa zalać masą jajeczno-śmietanową.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor przez około 40 minut.
Dwa razy kupiłam szparagi i okazało się to niewypałem – były zdrewniałe i niesmaczne. Jak do licha wybrać te dobre szparagi? Kupowałam zielone, dość cienkie, takie były w Lidlu. Chyba powinnam wybrać się na targ.
Przy zakupie szparagów trzeba sprawdzać ich końcówki i wybierać jak najbardziej miękkie na końcach, wilgotne i nieprzesuszone
Zupa krem ze szparagów to dla mnie coś nowego. Chociaż po niemiłych doświadczeniach ze zblendowanymi zupami mam pewne obawy. Jednak mleczko kokosowe mnie przekonywuje 😉 Z wszystkich trzech przepisów tarta moją faworytką!
Ja uwielbiam zupy krem, jakie niemiłe doświadczenia miałaś?