4 SuperFoods niwelujące stres

superfoods na stres

Każdego dnia jesteśmy narażeni na mniejszy lub większy stres z UWAGI NA ŻYCIE. Są na szczęście tzw. superFoods niwelujące stres, w związku z tym warto zadbać o te produkty w codziennej diecie. Pomogą one w walce z nadmiarem stresu i uchronią nas przed chorobami związanymi z czynnikami stersogennymi oraz szybszym starzeniem się.

Jakie choroby wywołuje stres?

Światowa Organizacja Zdrowia określiła stres jako „chorobę stulecia”. Naukowcy twierdzą, że istnieje związek pomiędzy stresem, a chorobami nowotworowymi, chorobami tarczycy, nadciśnienia, cukrzycy, otyłości, astmy oskrzelowej, stwardnienia rozsianego, nerwicy, alergii, a nawet schorzeń kręgosłupa!! Hans Selye, profesor Instytutu Medycyny i Chirurgii Ekperymentalnej Uniwersytetu w Montrealu, pracował nad zagadnieniem stresu ponad 40 lat i odkrył, że ludzie z różnymi dolegliwościami i chorobami mieli pewne objawy wspólne, niezależnie od tego, jaka była ich zasadnicza choroba, to doprowadziło go do jednego wniosku. Był nim STRES.

4 SuperFoods niwelujące stres

SuperFoods niwelujące stres

Ciemnozielone warzywa liściaste

Główną zaletą zieleniny jest jej zasobność w kwas foliowy. Pomaga on produkować neurotransmitery, w tym dopaminę i serotoninę. Badania wykazały zależność między ilością kwasu foliowego w organizmie, a depresją. Jeśli spożywasz regularnie szpinak, szczaw czy jarmuż, jesteś mniej narażony na depresję i spadki nastrojów.

Orzechy i nasiona

Jedzenie dwóch porcji pistacji dziennie może wspomóc terapię antystresową. W sytuacjach nerwowych nasze naczynia krwionośne obkurczają się, doprowadzając do podniesienia ciśnienia. Substancje zawarte w pistacjach sprawiają, że przepływ krwi nie jest utrudniony.

Soja, dynia, słonecznik, sezam zawierają tryptofan – związek organiczny z rodziny aminokwasów – który zamieniany jest przez organizm w serotoninę. Badania pokazują, że osoby nerwowe i agresywne po uzupełnieniu diety o te nasiona stają się spokojniejsze.

Tłuste ryby

Jest to przede wszystkim łosoś, ale także sardynki. Ryby te są niezwykle zasobne w kwasy tłuszczowe omega 3. Jak pokazują badania opublikowane na łamach „Brain Behaviour and Immunity” w 2001 roku, spożywanie produktów bogatych w omega 3 powoduje redukcję uczucia niepokoju nawet o 20 procent.

Ciemna czekolada i kakao

Gorzka czekolada zmniejsza poziom hormonów stresu w naszym organizmie. Według badań, spożywanie dziennie ok. 40 gram czekolady przez 2 tygodnie obniży poziom hormonów stresowych i pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie.

Jak widzisz, zdrowa dieta ma ogromne znaczenie na nasze samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. Paliwo, które wkładasz do swojego ciała, jest pierwszym krokiem do osiągnięcia zdrowego stylu życia, którego tak bardzo pragniesz. Gotowanie w domu, a jeszcze lepiej, przygotowywanie zdrowych posiłków, nie tylko oszczędza czas, ale jest kluczowym czynnikiem dobrego samopoczucia. Właśnie dlatego stworzyłam Program Dieta Systemowa. Jest on skierowany dla kobiet, które chcą jeść zdrowo, smacznie… i wymodelować swoją sylwetkę tak, by wyglądać jak milion dolarów!

Sprawdź moje social media: @dietasystemowa

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *