Bezglutenowa tarta bolognese z mięsem z indyka - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Bezglutenowa tarta bolognese z mięsem z indyka

tarta bolognese

Pyszna bezglutenowa tarta bolognese na spodzie gryczanym do jedzenia na zimno i na ciepło. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło. Idealna na obiad, bezglutenowa i łatwa w przygotowaniu.

Bezglutenowa tarta bolognese

 
B97 W200 T106 – 5 porcjiSkładniki:
260g mąki gryczanej
80g masła ghee
1 jajko
1 białko jajka
260g piersi z indyka eko
30g sera cheddar
300ml przecieru pomidorowego
10g erytrytolu
20g oliwek
sół, pieprz, curry, słodka papryka, jalapenio, oregano, czosnek suszony, cebulę suszoną
natka pietruszki

Wykonanie:

  • Mąkę gryczaną przesiej przez sito.
  • Do mąki dodaj zimne masło ghee, jajko oraz 1/3 łyżeczki soli i zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkuj, ułóż w duże formie lub dwóch mniejszych formach nasmarowanej tłuszczem i piecz 15 minut w temperaturze 200 st C.
  • W tym czasie pokrój drobno piersi z indyka, wrzuć na patelnie z odrobiną wody i smaż aż mięso się zamknie.
  • Do mięsa dodaj sól, pierz, a następnie białko jajka, przecier pomidorowy, curry, paprykę, czosnek, cebulę, oregano, jalapenio i drobno pokrojone oliwki. Smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
  • Wyjmij tartę z piekarnika, nałoż farsz, na wierzch zerzyj ser cheddar w wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut na 180 st C.
 tarta bolognese bez glutenu z mięsem z indyka
 


 
A jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat odżywiania wejdź w zakładkę: ODŻYWIANIE. Dodatkowo możesz też korzystać z mojego bloga układając z przepisów smaczny, pełnowartościowy jadłospis na cały tydzień, miesiąc, na zawsze! Proponuję Ci:
Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Dokładnie o tym jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu TUTAJ!

Komentarze (3)

  1. Dzień dobry.
    Przepraszam, że kontaktuję się w taki sposób, ale jest on najpewniejszy, by dotrzeć szybko do Twórcy bloga.
    Otóż mam przyjemność powiadomić Cię, że blog Twój został nominowany przez innego uczestnika do konkursu BLOGS from HEART. W związku z powyższym uprzejmie proszę o kontakt na ten adres e-mail: konkurs_blogsfromheart@onet.pl – sprawa pilna.
    Pozdrawiam.
    Witold

  2. Wszystko cudne ,moje tylko małe są ale… Możesz jeść takie cuda skoro masz alergię na nikiel? Jest w sosie pomidorowym i kaszy gryczanej ? Nie jest to żaden hejt. Po prostu sama się z tym zmagam i głośno się zastanawiam

    1. Rozumiem Twoje obawy! I już odpowiadam:
      1. Jeśli Twoja alergia jest w bardzo zaawansowanym stadium – nie możesz jeść produktów z listy zakazanej w ogóle dopóki nie obniżysz metali ciężkich w ogranizmie.

      2. Jeśli masz remisje, tak jak ja – możesz jeść praktycznie wszystkie produkty, nawet te z listy zakazanej, ale w bardzo ograniczonych ilościach i jeśli nie dostajesz wysypki zaraz po spożyciu danych produktów! Konieczna jest dieta rotacyjna, bardzo różnorodna.

      3. W przypadku nawrotu należy zastosować program naprawczy tz. oczyścić krew, zastosować czystą dietę + konieczna jest pielęgnacja, ale i aktywność, która pomaga pozbyć się metali przez pot.

      4. Polecam korzystać przede wszystkim z produktów bio, one z reguły mają niższą zawartość metali ciężkich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.