Pyszna bezglutenowa tarta bolognese na spodzie gryczanym do jedzenia na zimno i na ciepło. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło. Idealna na obiad, bezglutenowa i łatwa w przygotowaniu.
Bezglutenowa tarta bolognese
B97 W200 T106 – 5 porcjiSkładniki:
260g mąki gryczanej
80g masła ghee
1 jajko
1 białko jajka
260g piersi z indyka eko
30g sera cheddar
300ml przecieru pomidorowego
10g erytrytolu
20g oliwek
sół, pieprz, curry, słodka papryka, jalapenio, oregano, czosnek suszony, cebulę suszoną
natka pietruszki
260g mąki gryczanej
80g masła ghee
1 jajko
1 białko jajka
260g piersi z indyka eko
30g sera cheddar
300ml przecieru pomidorowego
10g erytrytolu
20g oliwek
sół, pieprz, curry, słodka papryka, jalapenio, oregano, czosnek suszony, cebulę suszoną
natka pietruszki
Wykonanie:
- Mąkę gryczaną przesiej przez sito.
- Do mąki dodaj zimne masło ghee, jajko oraz 1/3 łyżeczki soli i zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkuj, ułóż w duże formie lub dwóch mniejszych formach nasmarowanej tłuszczem i piecz 15 minut w temperaturze 200 st C.
- W tym czasie pokrój drobno piersi z indyka, wrzuć na patelnie z odrobiną wody i smaż aż mięso się zamknie.
- Do mięsa dodaj sól, pierz, a następnie białko jajka, przecier pomidorowy, curry, paprykę, czosnek, cebulę, oregano, jalapenio i drobno pokrojone oliwki. Smaż jeszcze chwilę pod przykryciem.
- Wyjmij tartę z piekarnika, nałoż farsz, na wierzch zerzyj ser cheddar w wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut na 180 st C.
A jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat odżywiania wejdź w zakładkę: ODŻYWIANIE. Dodatkowo możesz też korzystać z mojego bloga układając z przepisów smaczny, pełnowartościowy jadłospis na cały tydzień, miesiąc, na zawsze! Proponuję Ci:
- śniadania białkowo-tłuszczowe
- koktajle lub warzywne ciasta na II śniadanie
- mięsne lub bezmięsne obiady
- mega smaczne kolacje wegetariańskie
Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Dokładnie o tym jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu TUTAJ!
Dzień dobry.
Przepraszam, że kontaktuję się w taki sposób, ale jest on najpewniejszy, by dotrzeć szybko do Twórcy bloga.
Otóż mam przyjemność powiadomić Cię, że blog Twój został nominowany przez innego uczestnika do konkursu BLOGS from HEART. W związku z powyższym uprzejmie proszę o kontakt na ten adres e-mail: konkurs_blogsfromheart@onet.pl – sprawa pilna.
Pozdrawiam.
Witold
Wszystko cudne ,moje tylko małe są ale… Możesz jeść takie cuda skoro masz alergię na nikiel? Jest w sosie pomidorowym i kaszy gryczanej ? Nie jest to żaden hejt. Po prostu sama się z tym zmagam i głośno się zastanawiam
Rozumiem Twoje obawy! I już odpowiadam:
1. Jeśli Twoja alergia jest w bardzo zaawansowanym stadium – nie możesz jeść produktów z listy zakazanej w ogóle dopóki nie obniżysz metali ciężkich w ogranizmie.
2. Jeśli masz remisje, tak jak ja – możesz jeść praktycznie wszystkie produkty, nawet te z listy zakazanej, ale w bardzo ograniczonych ilościach i jeśli nie dostajesz wysypki zaraz po spożyciu danych produktów! Konieczna jest dieta rotacyjna, bardzo różnorodna.
3. W przypadku nawrotu należy zastosować program naprawczy tz. oczyścić krew, zastosować czystą dietę + konieczna jest pielęgnacja, ale i aktywność, która pomaga pozbyć się metali przez pot.
4. Polecam korzystać przede wszystkim z produktów bio, one z reguły mają niższą zawartość metali ciężkich.