Pulchne bezglutenowe babeczki brownie, czy brownie ciasteczka, jak kto woli! Mega czekoladowe, lekkie i smaczne. To jest sztos! A dodatkowo mój osobisty sukces, bo jeśli mój chłopak, który nie je niczego z bananem mówi że mu to smakuje i zjada połowę babeczek to znaczy że się udało. W końcu zrobiłam ciasto z bananem, w którym go nie czuć, a ciasto nie wygląda jak zakalec.
Bezglutenowe brownie ciasteczka
B78 W407 T193 – 10 porcji
Składniki:
480 g bananów (4 szt)
4 jajka
90 g erytrytol
80g mąki gryczanej
80g mąki ryżowej
75g masła ghee
sok z połowy pomarańczy ok 100ml
100g gorzkiej czekolady min 70% (do ciasta)
40 g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
szczypta soli
Na wierzch:
80g czereśni
50 ml mleczka kokosowego
100 g gorzkiej czekolady min 70%
Przygotowanie:
- Erytrytol zmielony na pył
- Część erytrytolu, mąkę gryczaną, ryżową, kakao, sodę oczyszczoną połącz
- Wszystkie suche składniki przesiej. To jest bardzo ważne, żeby ciasto było pulchne!
- Banany zblenduj z żółtkami i sokiem pomarańczowym
- Masło i czekoladę rozpuść na wolnym ogniu
- Białka ubij ze szczyptą soli i pozostałą częścią erytrytolu na sztywną pianę
- Suche i mokre składniki połącz energicznie mieszając, tak żeby nie powstały grudki, na końcu dodaj ubite białko.
- Masę przelej do foremek silikonowych i piecz w 180 st.
- Gotowe babeczki podawaj z gorzką czekoladą rozpuszczoną z mleczkiem kokosowy oraz czereśniami.
- Całość to 10 porcji!
- Babeczki polecam na kolacje.
Wyglądają przepysznie 🙂