
Pyszne, lekkie i bezglutenowe muffinki bananowe z kawałkami czekolady w środku, polecają się na zdrowe drugie śniadanie. Babeczki będą idealne jako pełnowartościowy posiłek, dzięki odpowiedniej zawartości białka. W przepisie podane BWT oraz liczba porcji.
Bezglutenowego muffinki bananowe z czekoladą
B:40 W:85 T:42
Liczba porcji: 2 / II śniadanie
Składniki:
banan (100g)
jajko (60g)
białko jaja
50 g mąki jaglanej
15 g mąki ziemniacznej
19 g izolatu białka exstensor
30 g erytrytolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g mlecznej czekolady bez cukru
50 ml kefiru/maślanki lub mleczka kokosowego (gęsta część)
25 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Biała ubić z erytrytolem na sztywną pianę.
- Mąkę, izolat i sodę przesiać przez sitko i połączyć.
- Banana rozgnieść.
- Do ubitych białek dodać żółtko, mieszankę mąk, rozgniecionego banana, kefir oraz maślankę i połączyć używając blendera.
- Czekoladę pokroić na drobne kosteczki.
- Część czekolady dodać do masy i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek, na wierzch posypać pozostałą część czekoladowych kosteczek.
- Bezglutenowe muffinki bananowe piec około 15-20 minut w 170 st C.
Gotowe bezglutenowe muffinki bananowe podawaj z owocami lub musem z owoców leśnych słodzony ksylitolem.

___________________________________________________________
Zobacz inne wpisy z działu: PRZEPISY. Ułóż pełnowartościowy i smaczny jadłospis z przepisów na blogu. Proponuję Ci:
- śniadania białkowo-tłuszczowe
- koktajle lub warzywne ciasta na II śniadanie
- mięsne lub wegetariańskie obiady
- mega smaczne kolacje wegetariańskie bez białka (nabiału), laktozy
Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Jadłospis bazowy ma 1520 kcal (4 posiłki), wystarczy że do drugiego lub trzeciego posiłku dodasz 180 kcal z owoców – otrzymasz dietę 1700 kcal. To wystarczająca ilość kalorii dla przeciętnej kobiety, mającej siedzący tryb życia i ćwiczącej nie więcej jak 2 razy w tym po 1 h. Możesz zwiększyć kaloryczność posiłków we własnym zakresie.
Gluten mi jest bez różnicy, szkoda jednak że maślanka lub kefir w przepisie, bo niestety nie mogę nabiału 🙁 a taki apetyt sobie zrobiłam
Możesz zastąpić mlekiem roślinnym lub mleczkiem kokosowym 🙂 W przypadku mleczka kokosowego będzie trochę więcej tłuszczu, ale możesz zmniejszyć w takiej sytuacji ilość oleju.
akurat tłuste mogą być 🙂
Muffinki prezentują się przepysznie.
oj tak, wygladaja znakomicie. niech sie zonka szykuje na weekend;-)
wyglądaja przepysznie!
Ohohoho, właśnie mnie naszła ochota na muffinki, tylko że tym razem wytrawne ;P ale dzięki za inspirację!
muszę takie zrobić 😀
Super, takiego przepisu szukałam! 🙂