Bezglutenowe racuchy z gruszką - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Bezglutenowe racuchy z gruszką

Jesień to idealny moment na bezglutenowe racuchy z gruszką, która jako jedna z nielicznych owoców, zawiera jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto gruszki są skarbnicą boru – minerału poprawiającego pracę mózgu. Proste bezglutenowe racuchy z gruszką, będą lekkim i smacznym posiłkiem na kolacje.

Bezglutenowe racuchy z gruszką

B:10 W:81 T:21 – 2 porcje

Składniki:

  • 87g mąka bezglutenowa
  • 1 jajko
  • 10g erytrytolu
  • 30g mleczko kokosowe
  • 40g posiekanej w kostkę gruszki
  • ok. 50 ml wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 g oleju do smażenia

Sos truskawkowy:

  • 30 g truskawek
  • 5 g erytrytolu
  • 5 g miodu

Przygotowanie:

  1. Białko jajka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i erytrytolem.
  2. Do ubitego białka dodaj żótło, przesianą mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i posiekaną drobno gruszkę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj odrobinę wody i sprawdź konsystencję ciasta. Masa powinna być gęsta, lejąca się i zwarta.
  4. Patelnie posmaruj cienko olejem i smaż placuszki pod prykryciem z każdej strony.
  5. Przed każdą nową partią placuszków nasmaruj ponownie patelnie.
  6. Truskawki rozgnieć widelcem i podgrzej z erytrytolem i miodem do uzyskania sosu.
  7. Gotowe placuszki polej sosem i zjedz na ciepło.
Bezglutenowe racuchy z gruszką

Chcesz więcej takich pysznych przepisów na zdrowe, wysoko odżywcze posiłki? Dołącz do Programu Odżywianie Systemowe i jedz codziennie to co lubisz w zdrowej wersji o odpowiedniej kaloryczności bez liczenia kalorii, a nawet zdrowe alternatywy fast foodów! Nie musisz planować z tygodniowym wyprzedzeniem, bo cały system odżywiania skonstruowany jest tak, że znajdziesz w nim bardzo proste i szybkie posiłki z produktów, które aktualnie masz w domu. Możesz przygotować posiłki na kilka dni do przodu, możesz posiłki zamarzać na przyszłość! Ten system żywienia jest zdrowy, pyszny i łatwy do wprowadzenia! Co więcej – znajdziesz w nim przepisy oparte na produktach o wysokiej gęstości, a połączenia produktów o wysokim ładunku energetycznym z produktami o niskim ładunku energetycznym zapewni Ci poczucie sytości na długo.

Komentarze (2)

  1. A jaka to jest mąka bezglutenowa? Chodzi o jakiś gotowy mix czy po prostu obojętne jest czy użyje się kukurydzianej czy ryżowej?

    1. Tak, ja użyłam gotowej mieszanki, ale może to być domowa mieszanka lekkich mąk bezglutenowych z tymi ciężkimi np. mąka ryżowa + mąka kukurydziana + mąka jaglana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close

Zaloguj się

Close

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty Brak produktów w koszyku