Bezglutenowe racuchy z gruszką - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Bezglutenowe racuchy z gruszką

Jesień to idealny moment na bezglutenowe racuchy z gruszką, która jako jedna z nielicznych owoców, zawiera jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto gruszki są skarbnicą boru – minerału poprawiającego pracę mózgu. Proste bezglutenowe racuchy z gruszką, będą lekkim i smacznym posiłkiem na kolacje.

Bezglutenowe racuchy z gruszką

B:10 W:81 T:21 – 2 porcje

Składniki:

  • 87g mąka bezglutenowa
  • 1 jajko
  • 10g erytrytolu
  • 30g mleczko kokosowe
  • 40g posiekanej w kostkę gruszki
  • ok. 50 ml wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 g oleju do smażenia

Sos truskawkowy:

  • 30 g truskawek
  • 5 g erytrytolu
  • 5 g miodu

Przygotowanie:

  1. Białko jajka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i erytrytolem.
  2. Do ubitego białka dodaj żótło, przesianą mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i posiekaną drobno gruszkę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj odrobinę wody i sprawdź konsystencję ciasta. Masa powinna być gęsta, lejąca się i zwarta.
  4. Patelnie posmaruj cienko olejem i smaż placuszki pod prykryciem z każdej strony.
  5. Przed każdą nową partią placuszków nasmaruj ponownie patelnie.
  6. Truskawki rozgnieć widelcem i podgrzej z erytrytolem i miodem do uzyskania sosu.
  7. Gotowe placuszki polej sosem i zjedz na ciepło.
Bezglutenowe racuchy z gruszką

Chcesz więcej takich pysznych przepisów na zdrowe, wysoko odżywcze posiłki? Dołącz do Programu Odżywianie Systemowe i jedz codziennie to co lubisz w zdrowej wersji o odpowiedniej kaloryczności bez liczenia kalorii, a nawet zdrowe alternatywy fast foodów! Nie musisz planować z tygodniowym wyprzedzeniem, bo cały system odżywiania skonstruowany jest tak, że znajdziesz w nim bardzo proste i szybkie posiłki z produktów, które aktualnie masz w domu. Możesz przygotować posiłki na kilka dni do przodu, możesz posiłki zamarzać na przyszłość! Ten system żywienia jest zdrowy, pyszny i łatwy do wprowadzenia! Co więcej – znajdziesz w nim przepisy oparte na produktach o wysokiej gęstości, a połączenia produktów o wysokim ładunku energetycznym z produktami o niskim ładunku energetycznym zapewni Ci poczucie sytości na długo.

Komentarze (5)

  1. A jaka to jest mąka bezglutenowa? Chodzi o jakiś gotowy mix czy po prostu obojętne jest czy użyje się kukurydzianej czy ryżowej?

    1. Tak, ja użyłam gotowej mieszanki, ale może to być domowa mieszanka lekkich mąk bezglutenowych z tymi ciężkimi np. mąka ryżowa + mąka kukurydziana + mąka jaglana

      1. A które mąki bezglutenowe Pani zalicza do lekkich, a które do ciężkich? To zapewne ma znaczenie np. przy wypiekach… ale nie wiem, jakie.

        1. Ciężkie to mąka kokosowa, migdałowa, gryczana mieszanki chlebowe, lekkie to mieszanki bezglutenowe do wypieków, mąka jaglana, kukurydziana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.