Błędy, które na pewno popełniasz jako początkujący fotograf kulinarny

Pamiętam swoje początki z fotografią kulinarną… było ciężko, wiele nie rozumiałam. Popełnianie błędów było bardzo kosztowne, bo nawet w miarę dobre ujęcie musiałam czymś spieprzyć. A wystarczyłoby nie popełniać tych 9 błędów!

1 Za mało światła lub zbyt ostre światło

Znalezienie dobrego światła to podstawa i od tego po prostu zacznij. Bez dobrego oświetlenia, nawet najpiękniejsze ujęcie i wystylizowana potrawa nie wyjdzie dobrze, nie naprawi tego nawet post produkcja… W drugą stronę też może być źle! Za dużo mocnego światła da Ci ostre cienie, co rzadko wygląda dobrze na zdjęciu.

2 Jako początkujący fotograf kulinarny nie robisz zdjęć w RAW!

Chcesz mieć zdjęcia najwyższej jakości? Rób zdjęcia w formacie RAW, już jako początkujący fotograf kulinarny. Zdjęcia w tym formacie zapisują więcej szczegółów w cieniach i światłach. Pozwalają samemu decydować o kontrastowości, nie przynosząc strat. Dają też większe możliwości wyostrzenia zdjęcia czy jego odszumienia, co jest szczególnie potrzebne, gdy fotografujemy w trudnych warunkach oświetleniowych.

3 Błyszczące przedmioty

Nie ma nic złego w tym, że coś na zdjęciu się błyszczy jeśli jest to przemyślane i celowe. Niemniej jednak błyszczące przedmioty obijają całe otoczenie i ciężko z tym coś później zrobić. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie specjalnego filtra na obiektyw.

4 Płynące i krzywe zdjęcie

W fotografii kulinarnej są 3 najpopularniejsze kąty robienia zdjęć – 0, 45 i 90 stopni. Tego się trzymaj, w innym przypadku Twoje zdjęcie może po prostu dawać wrażenie, że za chwilę wszystko się przewróci…

Chcesz mieć pewność, że Twoje zdjęcie będzie dobre to ustaw statyw, odpowiedni kąt aparatu i włącz siatkę na wyświetlaczu – dzieli ona obraz na dziewięć pól, które powstają po nałożeniu na niego czterech linii. Zwróć uwagę na miejsca, w których przecinają się cztery linie. Zgodnie z zasadą trójpodziału najważniejsze elementy kompozycji najlepiej umieszczać właśnie w tych punktach przecięcia. Dzięki temu łatwiej uzyskać bardziej dynamiczne i ciekawsze zdjęcie.

początkujący fotograf kulinarny

5 Brak bohatera

Robiąc zdjęcie musisz wiedzieć co fotografujesz i co jest bohaterem zdjęcia. Zaczynając przygodę z fotografią zawsze przed rozpoczęciem sesji zastanów się nad jej tematyką i określ głównego bohatera. Przypadkowo dobrane przedmioty, misz-masz, poplątanie z pomieszaniem i ogólny brak pomysłu na zdjęcie nie wróży udanej sesji.

6 Dysonans

Łączenie bardzo małych i bardzo dużych przedmiotów musi ze sobą grać, ale z reguły tak nie jest, więc po prostu to się nie uda. W fotografii kulinarnej naczynia i sztućce muszą pasować do fotografowanego dania i być odpowiedniej wielkości. Jedzenie nie może wystawać poza talerz, a jeśli już to musi być to zamierzone i wyglądać dobrze. Duże sztućce nie będą pasować do małego talerzyka z ciastem, zupa w za dużej misce będzie wyglądać po prostu jakby Ci jej zabrakło i nawet tłumaczenie, że była tak dobra, że większość zjadłaś przez zdjęciem nie spowoduje, że zdjęcie stanie się smaczniejsze.

7 Za dużo kolorów i wzorów

Kolory są esencją fotografii kulinarnej, musisz to wiedzieć jako początkujący fotograf kulinarny! Wpływają także na kompozycję. Zbyt dużo kolorów na zdjęciu wprowadzi chaos. O tym jak je dobierać, by harmonijnie współgrały z fotografowanym jedzeniem pisałam tu:

8 Za dużo się dzieje

Minimalizm jest w cenie. Jest smaczny i schludny. Radziłabym Ci się tego trzymać jeśli jesteś początkującym fotografem kulinarnym. Z czasem złapiesz jak łączyć i wypełniać zdjęcie, ale na początku ogranicz się do 3-4 przedmiotów i opanuj elementy techniczne. W duże ilości przedmiotów łatwo stracić główny wątek. Tysiące propsów na zdjęciu, nawet najpiękniejszych zgubi bohatera, chyba że to one są bohaterem…

Mam nadzieję, że przestaniesz w końcu popełniać te błędy, a Twoje zdjęcia wejdą na wyższy level. Bo wiesz… tak naprawdę nie trzeba dużo, żeby zrobić dobre zdjęcie kulinarne.

 

Które z tych błędów popełniasz lub popełniałeś? Daj znać w komentarzu.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *