To brownie z buraka z malinami wygra w każdym rankingu! Jest obłędne i nie ma sobie równych, brownie z fasoli może się przy nim schować. To nie jest zwykłe ciasto z buraka, to jest czekoladowe szaleństwo.
Nie często eksperymentuje z burakami. Są mega zdrowe ale zazwyczaj nadają daniom ziemisty posmak i ciężko przebić się przez ich specyficzny smak. Lubię koktajl z buraka, ten z tego wpisu, ale soki najczęściej robię z botwinki.
Brownie z buraka z malinami
Składniki:
300g buraków
3 jajka
25g kakao
30g erytrytolu
25g odżywki białkowej
100 g czekolady gorzkiej 60%
20g mus kokosowy Foods by Ann (lub 10g oleju kokosowego)
szczypta sody lub proszku do pieczenia (eko)
szczypta soli
50g malin ( do ciasta)
Wykonanie:
- Buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Możesz zblendować go razem żółtkami jaj, dzięki temu łatwiej się zblenduje.
- Czekoladę potnij na kawałeczki od 1-5 mm. Kawałki mogą być większe, dzięki temu podczas pieczenie w cieście tworzy się płynna czekolada!
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodaj erytrytol.
- Suche składniki: kakao. sodę i odżywkę białkową przesiej przez sito.
- Buraki połącz ze składnikami suchymi, musem kokosowym, ubitymi białkami i na końcu dodaj kawałki czekolady
- Przelej masę do formy o wymiarach mniej więcej 20×20 cm
- Na wierzch masy delikatnie powpychaj maliny
- Piec 20-25 minut w temp. 180 st C
Jeśli tak jak ja lubisz czekoladę, na pewno polubisz także bezglutenowe ciasto z cukinii albo to pełnowartościowe, wysokobiałkowe ciasto z batatów.
Wow! Wygląda fenomenalnie! Muszę spróbować swoich sił w kuchni.
Z pewnością spróbuję dzięki !
https://chicabuum.blogspot.com/
Przyznam, że sama bym nie upiekła – za bardzo lubię czekoladę i za szybko by znikło – ale wygląda faktycznie fenomenalnie.
:O widzialam juz ciasto z fasoli, marchewki, kaszy, ale z buraka jeszcze nie !! uwielbiam brownie i napewno wyprobuje przepis!!!
Zero mąki? żadnej?
Nie ma takie potrzeby! 🙂
Zero mąki?
Odżywka białkowa zastępuje mąkę 🙂
Czym można zastąpić odżywkę białkowa?
Niestety ciężko zastąpić odżywkę 🙁
Czy buraki w tym przepisie są surowe? Pytam bo często zaleca się już upieczone wcześniej.
tak, surowe