Ciasto z batatów - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Ciasto z batatów

Czekoladowe ciasto z batatów z malinami i sosem kokosowym
Pyszne ciasto z batatów o głębokim kakaowym smaku. Ciasto jest bez cukru, bez laktozy i do tego bezglutenowe! Nie ma w nim również żadnych słodzików. Słodki smak zawdzięcza pysznym batatom. To ciasto to must have! Liczba porcji 5. Ciasto z batatów będzie idealne na drugie śniadanie.

Ciasto z batatów

B100 W198 T96 – 5 porcji
 

Składniki:
600 g batatów
4 jajka
1 banan
45 g odżywki białkowej Extensor
50 g mąki ryżowej
40 g kakao
20 g oleju kokosowego

100 g gęstej część mleczka kokosowego do podania razem z ciastem (20g na porcję)
50 g masła orzechowego (10 g na porcję)

Przygotowanie:

  • Batata myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  • Do gotującej się wody wrzucamy batata i gotujemy do miękkości (nie rozgotowywać).
  • Ostudzone bataty łączymy z pozostałymi składnikami oprócz oleju kokosowego i blendujemy na jednolitą masę.
  • Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę
  • Zblendowaną masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 st C.
  • Ciasto należy podawać z mleczkiem kokosowym połączonym z masłem orzechowym,  kakaem i malinami.
Tips:
Możesz użyć wysokiej prostokątnej formy lub płaskiej okrągłej, ale pamiętaj że ciasto zbyt nie urośnie.
Zamiast odżywki białkowej możesz użyć innej mąki: ryżowej, jaglanej lub kokosowej.
Jeśli zdecydujesz się na użycie odżywki białkowej, polecam Ci tą najlepszej jakości bez chemicznych dodatków – Extensor 95%. Inne odżywki, szczególnie smakowe mogą zmieniać smak ciasta (na gorszy).
 
bataty, kakao, jajka, mąka ryżowa, odżywka białkowa, banandwa talerze i ciasto batatowe, flatlay
 
Jeśli zrobisz ciasto z batatów wg mojego przepisu, daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! To ciasto z batatów dzięki zastosowaniu odżywki białkowej może stanowić pełnowartościowy posiłek na II śniadanie lub nawet obiad.

Komentarze (11)

  1. Ciasto prezentuje się fenomenalnie i zapewne też tak smakuje. Nie ukrywam, narobiłaś mi na nie smaka. Chyba w wolnym czasie wypróbuję Twój przepis, bo zapowiada się mega. Pozdrawiam! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close

Zaloguj się

Close

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty Brak produktów w koszyku