Ciasto kalafiorowe - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Ciasto kalafiorowe

ciasto z kalafiora bez cukru i bez glutenu

Ciasto kalafiorowe, które pokochasz od pierwszego kęsa. Pyszne czekoladowe, bez cukru i bez glutenu, 100% wegańskie. To ciasto z kalafiora dołącza do mojej listy pysznych brownie. Wszystkich czekolado-żerców zapraszam na stronę z moimi czekoladowymi przepisami. Czekolady i zdrowych słodyczy nigdy za wiele!

Wegańskie ciasto kalafiorowe bez cukru i bez glutenu

B:40 W:89 T:45

Liczba porcji: 2 / II śniadanie

Składniki:

120 g kalafiora
35 g masła migdałowego
35 g mąki ryżowej
15 g mąki jaglanej
16 g izolatu białka
20 g kakao
30 g daktyli
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka cynamonu
60 g gorzkiej czekolady bez cukru

Przygotowanie:

  • Kalafior podziel na różyczki w rzuć do wrzącej, gotującej się wody na 7-10 minut.
  • Daktyle namocz w niewielkiej ilości wody.
  • Mąkę, izolat i sodę przesiej przez sitko i połącz.
  • Wszystkie składniki oprócz czekolady zblenduj na gładką masę.
  • Część czekolady pokrój na drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 170 st C.
  • Drugą część czekolady rozpuść z odrobiną wody i polej nią upieczone ciasto.

Gotowe wegańskie ciasto z kalafiora sprawdzi się idealnie na słodkie drugie śniadanie do porannej kawy. Smacznego!

ciasto kalafiorowe

___________________________________________________________

Zobacz inne wpisy z działu: PRZEPISY. Ułóż pełnowartościowy i smaczny jadłospis z przepisów na blogu. Proponuję Ci:  

Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Jadłospis bazowy ma 1520 kcal (4 posiłki), wystarczy że do drugiego lub trzeciego posiłku dodasz 180 kcal z owoców – otrzymasz dietę 1700 kcal. To wystarczająca ilość kalorii dla przeciętnej kobiety, mającej siedzący tryb życia i ćwiczącej nie więcej jak 2 razy w tym po 1 h. Możesz zwiększyć kaloryczność posiłków we własnym zakresie.

Zobacz: Jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu.

Komentarze (12)

    1. Kakao jest na liście produktów wysoko niklowych, w fazie aktywnej alergii zalecam unikać czekolady i kakao.
      W przypadku remisji alergii można pozwolić sobie na kakao/czekoladę nawet kilka razy w tygodniu 🙂 ale jeśli po spożyciu danego produktu alergia się nasila/wraca należy wykluczyć produkt z diety całkowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.