Wakacje to czas wyjazdów, wycieczek i odpoczynku. Jak zdrowo się odżywiać w podróży? Udowadniam, że przy odrobinie chęci da się znaleźć zdrowe rozwiązania w podróży/ Zapraszam na wpis z listą produktów i dań idealnych w podróży.
Co zabrać ze sobą w podróż?
Jadąc w długo drogę trzeba zadbać o zdrowy prowiant, który przetrzyma wysokie temperatury, będzie smaczny i pożywny. Zazwyczaj nie może to być nic innego jak tzw. suchy prowiant.
Co to może być?
Co to może być?
Batony proteinowe – tylko czytajcie składy! Wiele tego typu batonów ma dużo cukru! Zobacz czy w podróż nadają się batony Lewandowskiej czy Chodakowskiej. Takie batony możesz również przygotować samemu w domu – sprawdź moje przepisy na zdrowe batony.
Owoce i warzywa takie jak: marchew (do pochrupania), ogórek, banany, jabłka, gruszki, mandarynki, kiwi itp.
Suszona wołowina (beef jerky) – niezastąpiona porcja białka w podróży dla tych, którzy nie potrafią przeżyć bez mięsa. Taka wołowina jest całkowicie pozbawiona wody i nie psuje się przez długi czas. Jest to produkt stosunkowo drogi, ale to zawsze zdrowa opcja.
Orzechy – orzechy włoskie, nerkowca, laskowe itp. to tłuszcz, ale ten dobry tłuszcz oraz potrzebne naszemu organizmowi mikroelementy i witaminy. Orzechy to smaczna i zdrowa przekąska.
Musy owocowe w tubce – takie musy znajdziecie np. w Lidlu.
W krótkie podróże sprawdzą się także koktajle owocowo-warzywne, które najlepiej trzymać w lodówce turystycznej. Czasami na wyjazd zabieram ze sobą także mój butelkowy blender, dzięki któremu każdego dnia na wyjeździe mogę cieszyć się świeżymi i zdrowymi koktajlami, a ich przygotowanie jest łatwe i szybkie.
Na czas podróży zamiast kanapek możesz przygotować sobie również tortille z kurczakiem, spring rolls’y, muffinki oraz wytrawne wypieki.
Tortilla z kurczakiem:
Do uprzednio podgrzanej na patelni tortilli wkładam warzywa: pomidory, ogórki, paprykę, sałatę; mięsko np. z grillowany kurczak i sos na bazie jogurtu. Tak przygotowaną tortillę składam, zapiekam w opiekaczu i zawijam w sreberko.
*Uważnie przeczytaj skład tortilli którą kupujesz, wiele oferowanych na rynku tego typu produktów ma w składzie utwardzone (niebezpieczne) tłuszcze i inne dodatki. Wystrzegaj się takich tortilli.
Spring rolls:
Kliknij po przepis
Co jeść na wyjeździe?
Jeśli planujesz samodzielnie przygotowywać sobie posiłki na wyjeździe, ale chciałabyś żeby zajmowało to jak najmniej czasu to weź ze sobą:
Gotowe dania liofilizowane – świetne produkty znajdziesz pod marka e-condimenta (zobacz moją recenzję diety e-condimenta)
Pasztety warzywne w słoiczku – uwielbiam pasztet z ciecierzycy z papryką, najlepiej taki robiony w domu, jednak na wyjazd zabieram ze sobą gotowy pasztet w słoiku. Ja znalazłam swój idealny pasztecik o krótkim składzie bez konserwantów, w stokrotce (nie pamiętam firmy). Kupując taki pasztet patrzcie na składy, można się nieźle naciąć!
Konserwy rybne – konserwy rybne to dobre rozwiązanie na wyjazd, mimo że, nie cieszą się zbyt dobrą opinią (metale ciężkie w rybach), to uważam że to i tak jest dobre rozwiązanie. Jestem uczulona na metale (nikiel, kobalt, chrom) i jem na wyjazdach sporo takich konserw, a nigdy jakoś nie odczułam skutków uczulenia.
Płatki owsiane – najlepiej błyskawiczne i śniadanie prawie gotowe. Oprócz śniadaniowej owsianki z płatków owsianych możesz przygotować także pancakesy albo gofry.
Kaszę jaglaną – z kaszy jaglanej można przygotować smaczną śniadaniową jaglankę lub zrobić sałatkę.
Ciemny makaron – wariacji z makaronem jest mnóstwo, podstawowa to: makaron + pomidory/przecier pomidorowy + przyprawy + mięso i obiad gotowy.
Makaron ryżowy – nie ma on żadnych wartości odżywczych, ale jest niskokaloryczny, lekki, nie wzdyma jak ma to w zwyczaju zwykły makaron i super smakuje z warzywami.
Jeśli nie planujesz gotować na wakacjach, bo w końcu pojechałaś odpocząć, a nie gotować, z menu restauracji wybieraj: sałatki, chude ryby, zupy krem, dania warzywne.
Zobacz także:
Jak przygotować jadłospis z bloga?
- śniadania białkowo-tłuszczowe
- koktajle lub warzywne ciasta na II śniadanie
- mięsne lub bezmięsne obiady
- mega smaczne kolacje wegetariańskie
Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Jadłospis bazowy ma 1520 kcal (4 posiłki), wystarczy że do drugiego lub trzeciego posiłku dodasz 180 kcal z owoców – otrzymasz dietę 1700 kcal. To wystarczająca ilość kalorii dla przeciętnej kobiety, mającej siedzący tryb życia i ćwiczącej nie więcej jak 2 razy w tym po 1 h. Możesz zwiększyć kaloryczność posiłków we własnym zakresie.
Ale pyszności 🙂
Pięknie, kolorowo i zdrowo 🙂 Zaraz podpatrzę Twoje przepisy 🙂
Zglodnialam!:)))
A te musiki to w lodówce w Lidlu? Bo ostatnio nie mogłam ich znaleźć 🙁
Są przy kasach