Nie byłam przekonana do kuchni indyjskiej, do momentu poznania butter chickena i tikka masala. Te dania totalnie zmieniły moje podejście do kuchni indyjskiej. Po prostu zakochałam się! Niemniej jednak klasyczny butter chicken to bomba kaloryczna, dlatego też postanowiłam przygotować wersję bardziej fit, którą mogę stosować w mojej pysznej i zdrowej diecie systemowej.
Fit Butter Chicken
B66 W120 T60 – 3 porcje
Składniki:
150 g ryżu basmati
200 g piersi z kurczaka
5 g masła
Marynata:
140 g jogurtu kokosowego bez cukru
1 łyżeczka tartego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka gram masala
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Sos:
5 g rozpuszczonego masła
1 cebula
50 g orzechów nerkowca
300 g przecieru pomidorowego
100 g mleczka kokosowego lub 55 g śmietanki 30%
przyprawy: 1 łyżka garam masala, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry, szczypta cynamonu, sól
Chlebek Naan:
50 g mąki bezglutenowej
10 ml ciepłej wody
20 g jogurtu kokosowego bez cukru
szczypta erytrytolu
5 g drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia.
- Fileta pokrój na kawałki, następnie natrzyj go startym imbirem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i garam masalą. Do kurczaka dodaj sok z cytryny oraz jogurt i dokładnie wymieszaj. Zamarynowanego kurczaka odstaw do lodówki.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zamarynowanego godzinę wcześniej kurczaka obsmaż na łyżeczce (5 g) masła i zdejmij z patelni.
- Dodaj na patelnie pozostałą część masła i zeszklij pokrojoną cebulę. Natępnie dodaj przyprawy oraz odcedzone, namoczone orzechy nerkowca i smaż mieszając. Na końcu dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, zagotuj i zostaw na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut.
- Sos pomidorowy zmiksuj na gładko w blenderze.
- Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotuj.
- Śmietankę zahartuj (dodaj najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj), następnie wlej wszystko do garnka z sosem oraz kurczakiem i wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.
- Przygotuj bezglutenowe chlebeki naan.
- Podawaj z ryżem i kolendrą oraz chlebkiem naan.
__________
Sprawdź moją Dietę Systemową i raz na zawsze pozbądź się uczucia ciągłego myślenia o jedzeniu i odczuwania głodu dzięki diecie, która zapewni Ci odpowiednią objętość żywieniową! O tym jak komponować posiłki i zwiększać ich objętość bez zwiększenia kaloryczności dowiesz się z Programu Dieta Systemowa. Przestań się męczyć z restrykcyjnymi dietami, liczeniem kalorii i zastanawianiem się co możesz zjeść. Jedz to co lubisz w formie, która będzie dostosowana do Twojego stylu życia.

Program Odżywianie Systemowe. Trwała metamorfoza Twojej sylwetki!
Program Odżywianie Systemowe to gwarancja trwałej metamorfozy Twojej sylwetki! Bez monotonnej diety. Bez treningów. Bez efektu jojo! Program zawiera pakiet ebooków, które pomogą Ci zaplanować żywienie, zrozumieć popełniane do tej pory błędy żywieniowe, wprowadzić zdrowe nawyki i przygotować jadłospis nawet na cały miesiąc w przeciągu kilku minut! W pakiecie ebooki z przepisami na: śniadania białkowo-tłuszczowe, pełnowartościowe desery bez cukru i bez glutenu, na drugie śniadanie, zdrowe obiady semiwegetariańskie i zdrowe kolacje wegańskie oraz wegetariańskie. Dodatkowo lista wymiennych węglowodanów, przepisy na koktajle potreningowe oraz planer do druku.