Fit chlebek bananowy - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo
fit chlebek bananowy

Fit chlebek bananowy

Zrób ten fit chlebek bananowy jeśli masz w lodówce stare banany, do tego przepisu możesz wykorzystać także te czarne! Chlebek bananowy jest zdrowy bo nie zawiera rafinowanego cukru, a jest słodki. Dodatkowo, jeśli ktoś kocha słodkie, można dodać słodzik. Mój chlebek bananowy bezglutenowy będzie idealny dla uczulonych na gluten, ale nie tylko osoby z celiakią powinny unikać glutenu.

Dlaczego nie powinnaś jeść glutenu?

W dzisiejszych czasach naprawdę ciężko jest wyeliminować gluten zaopatrując się w klasyczne produkty w supermarkecie. Większość przetworzonych produktów ma w swoim składzie gluten, a jeśli nie, to zawiera cukier… co gorsze trudno stwierdzić.

Sprawdź: W jakich produktach znajdziesz cukier i nawet o tym nie wiesz?

Każdy pokarm może być czynnikiem zapalnym, jeśli organizm zinterpretuje go jako “obce” i jedną z grup tych pokarmów są produkty zawierające gluten. Żaden człowiek nie może w pełni strawić glutenu i gliadyny, białek występujących w zbożach. U każdego, białka te stymulują produkcję zonuliny, cząsteczek, które mogą powodować zwiększoną przepuszczalność jelit i stymulacje układu odpornościowego.

Zwiększona przepuszczalność jelit lub nieszczelność jelit pozwalają całym białkom pochodzącym z  żywności na przejście do krwi. Układ odpornościowy rozpoznaje te białka jako obce i pobudza odpowiedź immunologiczną. Te białka mogą działać poza jelitami, powodując lokalne stany zapalne.

Nie tylko choroba, ale i nietolerancja glutenu jest groźna!

Dieta wysoko przetworzona z dużą zawartością rafinowanych zbóż, cukru i tłuszczów trans, automatycznie przyczynia się do stymulowania układu odpornościowego i większej podatności na alergię i nietolerancje pokarmowe, w tym gluten. Warto więc przypatrywać się swojemu organizmowi podczas spożywania produktów zawierających dużą ilość glutenu i obserwować u siebie objawy nietolerancji:

  • Problemy trawienne, takie jak gaz, wzdęcia, biegunki, zaparcia.
  • Chroniczne zmęczenie lub uczucie zmęczenia po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten
  • Zdiagnozowane choroby autoimmunologicznej, takie jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie jelit, toczeń rumieniowaty, łuszczyca lub stwardnienie rozsiane.
  • Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub zaburzenia równowagi.
  • Zaburzenia hormonalne – zespół policystycznych jajników, zespół napięcia przedmiesiączkowego lub niepłodność.
  • Bóle głowy, migreny.
  • Stan zapalny, obrzęk i ból stawów (palce, kolana i biodra).
  • Zaburzenia nastroju, takie jak lęk, depresja, zmiany nastroju i zespół deficytu uwagi.

Fit chlebek bananowy bez glutenu

B:40 W:84 T:39 – 857 kcal – 2 porcje [1porcja B20 W42 T19 kcal]

Składniki:

  • 220 g bananów
  • 2 jajka
  • 20 g odżywki białkowej
  • 40 g mąki bezglutenowej
  • szczypta sody
  • 20 g masła
  • 5 g orzechów
  • 20 g mlecznej czekolady bez cukru
  1. Białka jaja ubij na sztywno, opcjonalnie dodaj erytrytol, jeśli lubisz słodkie ciasta.
  2. Żółtka, rozpuszczone masło i banana zblenduj.
  3. Do ubitych białek dodaj przesianą przez sito mąkę i odżywkę.
  4. Następnie dodaj masę bananowo-jajeczną i całość wymieszaj. Na końcu dodaj szczyptę sody i ponownie, delikatnie wymieszaj.
  5. Całość przelej do formy i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temp. 150-180 st C.
  6. W połowie pieczenia, na wierzch dodaj posiekaną czekoladę i orzechy, dzięki temu nie opadną na dno ciasta.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.