Zrób ten fit chlebek bananowy jeśli masz w lodówce stare banany, do tego przepisu możesz wykorzystać także te czarne! Chlebek bananowy jest zdrowy bo nie zawiera rafinowanego cukru, a jest słodki. Dodatkowo, jeśli ktoś kocha słodkie, można dodać słodzik. Mój chlebek bananowy bezglutenowy będzie idealny dla uczulonych na gluten, ale nie tylko osoby z celiakią powinny unikać glutenu.
Dlaczego nie powinnaś jeść glutenu?
W dzisiejszych czasach naprawdę ciężko jest wyeliminować gluten zaopatrując się w klasyczne produkty w supermarkecie. Większość przetworzonych produktów ma w swoim składzie gluten, a jeśli nie, to zawiera cukier… co gorsze trudno stwierdzić.
Sprawdź: W jakich produktach znajdziesz cukier i nawet o tym nie wiesz?
Każdy pokarm może być czynnikiem zapalnym, jeśli organizm zinterpretuje go jako “obce” i jedną z grup tych pokarmów są produkty zawierające gluten. Żaden człowiek nie może w pełni strawić glutenu i gliadyny, białek występujących w zbożach. U każdego, białka te stymulują produkcję zonuliny, cząsteczek, które mogą powodować zwiększoną przepuszczalność jelit i stymulacje układu odpornościowego.
Zwiększona przepuszczalność jelit lub nieszczelność jelit pozwalają całym białkom pochodzącym z żywności na przejście do krwi. Układ odpornościowy rozpoznaje te białka jako obce i pobudza odpowiedź immunologiczną. Te białka mogą działać poza jelitami, powodując lokalne stany zapalne.
Nie tylko choroba, ale i nietolerancja glutenu jest groźna!
Dieta wysoko przetworzona z dużą zawartością rafinowanych zbóż, cukru i tłuszczów trans, automatycznie przyczynia się do stymulowania układu odpornościowego i większej podatności na alergię i nietolerancje pokarmowe, w tym gluten. Warto więc przypatrywać się swojemu organizmowi podczas spożywania produktów zawierających dużą ilość glutenu i obserwować u siebie objawy nietolerancji:
- Problemy trawienne, takie jak gaz, wzdęcia, biegunki, zaparcia.
- Chroniczne zmęczenie lub uczucie zmęczenia po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten
- Zdiagnozowane choroby autoimmunologicznej, takie jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie jelit, toczeń rumieniowaty, łuszczyca lub stwardnienie rozsiane.
- Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub zaburzenia równowagi.
- Zaburzenia hormonalne – zespół policystycznych jajników, zespół napięcia przedmiesiączkowego lub niepłodność.
- Bóle głowy, migreny.
- Stan zapalny, obrzęk i ból stawów (palce, kolana i biodra).
- Zaburzenia nastroju, takie jak lęk, depresja, zmiany nastroju i zespół deficytu uwagi.

Fit chlebek bananowy bez glutenu
B:40 W:84 T:39 – 857 kcal – 2 porcje [1porcja B20 W42 T19 kcal]
Składniki:
- 220 g bananów
- 2 jajka
- 20 g odżywki białkowej
- 40 g mąki bezglutenowej
- szczypta sody
- 20 g masła
- 5 g orzechów
- 20 g mlecznej czekolady bez cukru
- Białka jaja ubij na sztywno, opcjonalnie dodaj erytrytol, jeśli lubisz słodkie ciasta.
- Żółtka, rozpuszczone masło i banana zblenduj.
- Do ubitych białek dodaj przesianą przez sito mąkę i odżywkę.
- Następnie dodaj masę bananowo-jajeczną i całość wymieszaj. Na końcu dodaj szczyptę sody i ponownie, delikatnie wymieszaj.
- Całość przelej do formy i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temp. 150-180 st C.
- W połowie pieczenia, na wierzch dodaj posiekaną czekoladę i orzechy, dzięki temu nie opadną na dno ciasta.
- Program Odżywianie Systemowe. Trwała metamorfoza Twojej sylwetki!Produkt w promocji127,00 zł
299,00 zł - Program Pokonaj alergię na nikiel47,00 zł
Pychota 😀
Świetny wpis, uwielbiam chlebek bananowy!