Robiłam już pizze z kalafiora, a teraz przyszedł czas na fit pizze z kaszy gryczanej. Pyszna chrupiąca pizza bezglutenowa idealna na kolacje. Możesz ją zjeść również na obiad dodając np. białko pochodzenia zwierzęcego (indyk, kurczak, łosoś, szynka parmeńska)
Fit pizza z kaszy gryczanej
B23 W80 T24 – 2 porcje
Składniki:
70 g cukinii
30 g nasion słonecznika
110 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka soku z cytryny
ząbe czosnku
1/2 łyżeczka soli
pieprz
Składniki na wierzch:
50 ml przecier pomidorowy
przyprawy (oregano, sól, pieprz, jalapenio itp.)
pieczarki
suszone pomidory
inne warzywa
rukola
parmezan
Wykonanie:
- Cukinie umyj, obierz, osusz i zetrzyj na tartce.
- Kaszę gryczaną oraz nasiona słonecznika wrzuć do malaksera i zmiel.
- Połącz cukinię, kaszę gryczaną ze słonecznikiem doda sok z cytryny, sól, pieprz, oregano i ponownie zmiksuj aż otrzymasz w miarę jednolitą masę.
- Z powstałej masy uformuj 2 placki
- Piec w piekarniku ok. 1 godziny w 100-120 st C
- Po tym czasie wyjmij pizze z piekarnika, przekręć na drugą stronę, jeśli nie posiadasz termoobiegu i nałóż na wierzch przecier pomidorowy, pokrojone pieczarki, suszone pomidory i inne warzywa. Piecz jeszcze 20-30 minut.
- I pizza z kaszy gryczanej gotowa 🙂
Zobacz także:
A jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat odżywiania wejdź w zakładkę: ODŻYWIANIE. Dodatkowo możesz też korzystać z mojego bloga układając z przepisów smaczny, pełnowartościowy jadłospis na cały tydzień, miesiąc, na zawsze! Proponuję Ci:
- śniadania białkowo-tłuszczowe
- koktajle lub warzywne ciasta na II śniadanie
- mięsne lub bezmięsne obiady
- mega smaczne kolacje wegetariańskie
Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Dokładnie o tym jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu TUTAJ!
Fajny pomysł, ale jak dla mnie za długo się robi 😛