Humus w trzech odsłonach - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Humus w trzech odsłonach

Humus

Humus – ta cudowna pasta kanapkowa, świetnie sprawdzi się na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub do pieczonych warzyw. Podrzucam Ci 3 cudowne przepisy na humus klasyczny, humus paprykowy lub humus jarmużowy.

Humus

B10 W18 T15

Składniki:
200g ciecierzycy
10g pasty tahini
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
5g oliwy
szczypta soli
curry, papryka słodka i ostra, podpieczony w piekarniku jarmuż

Wykonanie:

Odsączoną i wypłukaną ciecierzycę zblenduj z pastą tahini, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, oliwą i solą. Pastę podziel na 3 części.
Do pierwszej dodaj curry i zblenduj ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody. Klasyczny podawaj z czarnuszką, te smaki cudownie się przenikają.
Do drugiej dodaj słodką i ostrą paprykę i zblenduj masę ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody.
Do trzeciej dodaj podpieczony delikatnie jarmuż (zobacz jak przygotować jarmuż, żeby nie zgorzkniał) lub świeżą bazylię i zblenduj masę ponownie, jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody.
Przełóż 3 rodzaje humusu do pojemników i gotowe!
Humus
Jeśli nigdy nie jedliście, polecam! Ja uwielbiam klasyczny z czarnuszką do pieczonych warzyw, paprykowy na maxa dobry na kanapce z jajkiem, jarmużowy od jakiegoś czasu zastąpiłam bazyliowym i bardzo mi smakuje, zaraz po ukochanym pesto bazyliowym.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.