Jak przygotować kakao ceremonialne?

Zobacz jak zrobić kakao ceremonialne. Ceremonię kakao można przygotować dla siebie, żeby zgłębić swoje wnętrze lub razem z bliskimi, żeby nawiązać jeszcze bliższą relację. Kakao ceremonialne można pić o każdej porze dnia, jednak by uzyskać najlepsze efekty i odczucia najlepiej przeprowadzać ceremonię kakao na czczo lub co najmniej 3 godziny po posiłku.

Kakao ceremonialne przepis:

Składniki:

  • 30-60 g kakao ceremonialnego
  • 100-150 ml wody
  • 100-150 ml mleka roślinnego (Uwaga! Nie wolno stosować mleka zwierzęcego!)
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • opcjonalnie szczypta cynamonu i pieprz cayenne dla wzbogacenia smaku

Jak przygotować kakao ceremonialne

  1. Kup sprawdzone kakao ceremonialne, ja swoje kupiłam TUTAJ.
  2. Kakao posiekaj nożem. Kawałki powinny być na tyle małe, żeby łatwo rozpuściły się w wodzie.
  3. Zagotuj wodę lub mleko roślinne i poczekaj aż temperatura spadnie do ok. 70 st. C.
  4. Wsyp odmierzoną część kakao. Jeśli to Twoje pierwsze spotkanie z ceremonialnym kakao, zacznij od 30 gramów (maksymalna dawka to 60 g).
  5. Żeby wzbogacić smak kakao ceremonialnego dodaj opcjonalnie chili, cynamon, kardamon lub wanilie.
  6. Żeby dokładnie połączyć wszystkie składniki użyj trzepaczki lub blendera.
  7. Jeśli chcesz nadać całości słodyczy dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
  8. Kakao ceremonialne pij małymi łyczkami od czasu do czasu mieszając, żeby poruszyć opadające na dno kakao. Przy pierwszym spotkaniu z kakao ceremonialnym, rozłóż jego picie na 30-40 minut, żeby uniknąć mdłości.

UWAGA: Do ceremonii kakao nie używaj mleka od krowy, ponieważ blokuje ono przyswajalność flawonoidów w jelitach.

Ceremonia picia kakao

Kiedy kakao jest już gotowe, możesz rozpocząć ceremonię picia.

1. Miejsce

Przede wszystkim przygotuj sobie odpowiednie miejsce, spraw byś czuła się w nim bezpiecznie. Zadbaj, żeby nikt Ci nie przeszkadzał, a jeśli przeprowadzasz ceremonię picia kakao wraz z bliskimi, zadbajcie o wspólny komfort. Wyciszcie telefony, wyłączcie telewizor, komputer.

2. Nastrój

Ceremonię picia kakao można przeprowadzić w ciszy lub włączyć w tle muzykę do medytacji/relaksacyjną. Żeby w pełni zadbać o klimat całej ceremonii i poruszyć wszystkie zmysły warto jest także rozpalić kadziło, palo santo lub białą szałwię.

3. Intencja

Przed rozpoczęciem ceremonii, równie ważne jest przygotowanie intencji z jaką chcesz pracować. Magia działania roślin polega na tym, że w połączeniu z intencją wyciszają się Twoje destruktywne mantry zapętlone w głowie, które powodują szkodliwe wzorce zachowań ograniczające Twój prawdziwy potencjał. Wypowiedz intencję na głos. Jedną rękę połóż na sercu, a drugą na gardle, by poczuć wibrację słów.

Zobacz także: Jak codzienna afirmacja może odmienić Twoje życie.

4. Emocje

Jeśli pijesz sama, zanurz się głęboko w sobie i poczuj energię, która płynie w Twoim ciele. Zauważ, dokąd ona Cię prowadzi. Cokolwiek w tym momencie czujesz, wibracja tej energii wzmocni się – medytacja się pogłębi, kreatywność wzrośnie, szczęście będzie bardziej pulsować.

Jeśli pijesz w grupie przyjaciół, to usiądźcie w kręgu, możecie nawet dzielić się jednym kubkiem. W obu przypadkach daj sobie przestrzeń do przyjęcia nadchodzącego doświadczenia poprzez uznanie rośliny, która będzie Cię przez nie prowadzić.

Teraz już wiesz, jak przygotować kakao ceremonialne i przeprowadzić ceremonię. Od tego momentu zacznie działać magia kakao, a Ty możesz dalej delektować się jego czułą wibracją.

Zobacz także:

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *