Kakaowy eliksir wzmacnający organizm

kakaowy eliksir

To nie jest zwykłe smoothie czy koktajl! To prawdziwy kakaowy eliksir wzmacnający organizm, dodający energii, podnoszący wibrację i dzięki substancjom wspomagającym produkcję serotoniny poprawia samopoczucie. Niezwykłe składniki aktywne eliksiru wpłyną poztywnie na aktywność pracy mózgu i jelit.

Kakaowy eliksir wzmacnający organizm

Składniki:

30-60 g kakao ceremonialnego (sprawdzone kakao tutaj)
1/4 łyżeczki Ashwagandy
1/2 łyżeczki huby brzozowej
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
szczypta cayenne
250 ml gorącej wody lub mleka roślinnego

Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj na wysokich obrotach przez 2 minuty.

Właściowści kakao ceremonialnego:

  • najlepsze źródło magnezu, które reguluje sprawność komórek nerwowych, 
  • świetne źródło chromu, fosforu i dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia,
  • największe naturalne źródło żelaza,
  • jedno z najlepszych źródeł cynku, miedzi i selenu, które zwiększają wydzielanie endorfin – substancji obniżających poziom napięcia i stresu.

Właściowści ashwagandy:

  • działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjnie m.in. w stosunku do takich patogenów jak Candida albicans,
  •  działa hamująco na wzrost komórek nowotworowych piersi oraz okrężnicy,
  • zmniejsza stan zapalny, działa antyoksydacyjnie, a dzięki temu potencjalnie opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • adaptogen, który działa głównie na redukcji stresu i korzystnym wpływie na układ nerwowy,
  • zmniejsza stężenie kortyzolu, tzw. hormonu stresu,
  • oddziałuje na kojarzenie oraz pamięć, wpływa ochronnie na komórki nerwowe.

Właściowści huby brzozowej:

  • normalizuje pracę systemu immunologicznego – wzmacnia go wypadku osłabienia i osłabia w wypadku pobudzenia, co ma szczególnie duże znaczenie w chorobach o podłożu autoimmunologicznym,
  • substancje znajdujące się w hubie stymulują szpik kostny do wytwarzania makrofagów,
  • poprawia funkcjonowanie mózgu, pamięci i zdolności do uczenia,
  • jest pomocna przy astmie i obniża poziom cukru we krwi.

Właściowści miodu:

  • wpływa na szybsze gojenie ran i mniejsze ryzyko powstania bliznowców,
  • obniża ciśnienia krwi,
  • wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem,
  • koi nerwy,
  • pobudza pracę mózgu.

________________________________

Zmień swoje życie z Programem Dieta Systemowa. Chcesz być na bieżąco? Dołącz do społeczności @dietasystemowa

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *