Naleśniki bezglutenowe na słodko - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo
Naleśniki bezglutenowe na słodko

Naleśniki bezglutenowe na słodko

Te naleśniki bezglutenowe na słodko zawsze się udają, nieważne jaką masz patelnie! Żeby cieszyć się pysznym obiadem lub deserem trzeba pamiętać o kilku szczegółach, ale to właśnie one powodują, że nie ma szans na porażkę! Sprawdź jak szybko i bezproblemowo przygotować najlepsze naleśniki bezglutenowe na słodko. Będziesz chciała robić je codziennie.

Naleśniki bezglutenowe na słodko z dżemem bez cukru

B:40 W:82 T:41 – 841 kcal – 2 porcje [1porcja – B20 W41 T20 – 420 kcal]

Składniki:

  • 1 jajka
  • 2 miarki erytrytolu
  • 70 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 20 g odżywki białkowej
  • 15 g masła
  • 120 g mleka sojowego
  • odrobina wody gazowanej
  • 45 g śmietanki 30% lub 70 g mleczka kokosowego
  • 50 g dżemu brzoskwiniowego bez cukru
  • 50 g borówek
  1. Białka jajek ubij z erytrytolem na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodaj przesianą przez sito mąkę oraz odżywkę białkową i wymieszaj.
  3. Mało rozpuść – 5 g pozostaw do smarowania patelni po każdym naleśniku.
  4. Żółtka, pozostałe rozpuszczone masło, mleko sojowe wymieszaj i dodaj do ciasta naleśnikowego.
  5. Na końcu do ciasta dodaj odrobinę wody gazowanej i wymieszaj.
  6. Naleśniki smaż pod przykryciem, po zdjęciu z patelni każdego naleśnika posmaruj ją ponownie rozpuszczonym masłem.
  7. Gotowe naleśniki posmaruj dżemem i złóż w trójkąty.
  8. Śmietankę ubij na sztywno.
  9. Naleśniki podawaj z dżemem, śmietanką i borówkami.

UWAGI:

  • Z przepisu powinno wyjść ok. 4-6 naleśników.
  • Naleśniki smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
  • Do smarowania patelni masłem użyj ręczniczka papierowego lub silikonowego pędzelka kuchennego.
Naleśniki bezglutenowe na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.