Te naleśniki bezglutenowe na słodko zawsze się udają, nieważne jaką masz patelnie! Żeby cieszyć się pysznym obiadem lub deserem trzeba pamiętać o kilku szczegółach, ale to właśnie one powodują, że nie ma szans na porażkę! Sprawdź jak szybko i bezproblemowo przygotować najlepsze naleśniki bezglutenowe na słodko. Będziesz chciała robić je codziennie.
Naleśniki bezglutenowe na słodko z dżemem bez cukru
B:40 W:82 T:41 – 841 kcal – 2 porcje [1porcja – B20 W41 T20 – 420 kcal]
Składniki:
- 1 jajka
- 2 miarki erytrytolu
- 70 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 20 g odżywki białkowej
- 15 g masła
- 120 g mleka sojowego
- odrobina wody gazowanej
- 45 g śmietanki 30% lub 70 g mleczka kokosowego
- 50 g dżemu brzoskwiniowego bez cukru
- 50 g borówek
- Białka jajek ubij z erytrytolem na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodaj przesianą przez sito mąkę oraz odżywkę białkową i wymieszaj.
- Mało rozpuść – 5 g pozostaw do smarowania patelni po każdym naleśniku.
- Żółtka, pozostałe rozpuszczone masło, mleko sojowe wymieszaj i dodaj do ciasta naleśnikowego.
- Na końcu do ciasta dodaj odrobinę wody gazowanej i wymieszaj.
- Naleśniki smaż pod przykryciem, po zdjęciu z patelni każdego naleśnika posmaruj ją ponownie rozpuszczonym masłem.
- Gotowe naleśniki posmaruj dżemem i złóż w trójkąty.
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Naleśniki podawaj z dżemem, śmietanką i borówkami.
UWAGI:
- Z przepisu powinno wyjść ok. 4-6 naleśników.
- Naleśniki smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
- Do smarowania patelni masłem użyj ręczniczka papierowego lub silikonowego pędzelka kuchennego.
