Chleb z kaszy gryczanej - przepis - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Chleb z kaszy gryczanej – przepis

chleb z kaszy gryczanej

Czy chleb jest zdrowy? Ten tak! Podrzucam przepis jak zrobić smaczny chleb z kaszy gryczanej. Jest to chleb bezglutenowy, który możesz jeść codziennie. W końcu jest z czego zrobić pyszne kanapki.

Chleb z kaszy gryczanej

10 porcji
 

Składniki na dwa małe chlebki:
500 g kaszy gryczanej białej niepalonej (koniecznie niepalona!)
1 łyżka soli (np. himalajskiej)
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka oregano

Przygotowanie:
Białą niepaloną kaszę przesyp do dużej miski i zalej ciepłą wodą, tak żeby cała kasza była pod taflą wody.
Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 24 godziny, przez ten czas kasza będzie pęczniała i pochłaniała wodę – kontroluj, żeby kasza cały czas była przykryta wodą.
Po 24 godzinach przepłucz i odcedź kaszę, a następnie zblenduj ją z solą, czarnuszką i oregano.
Ciasto przełóż do dwóch niewielkich podłużnych form lub jednej dużej i piecz w temp. 200-230 C około godzinę.
chleb bezglutenowy
chleb z kaszy gryczanej niepalonej

___________________________________________________________

Zobacz inne wpisy z działu: PRZEPISY. Ułóż pełnowartościowy i smaczny jadłospis z przepisów na blogu. Proponuję Ci:

Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Jadłospis bazowy ma 1520 kcal (4 posiłki), wystarczy że do drugiego lub trzeciego posiłku dodasz 180 kcal z owoców – otrzymasz dietę 1700 kcal. To wystarczająca ilość kalorii dla przeciętnej kobiety, mającej siedzący tryb życia i ćwiczącej nie więcej jak 2 razy w tym po 1 h. Możesz zwiększyć kaloryczność posiłków we własnym zakresie.

Zobacz: Jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.