3 przepisy na dania bez niklu

3 przepisy na dania bez niklu dla osób wrażliwych właśnie na ten pierwiastek. Przeciętna dieta dostarcza 300-600 μg niklu do organizmu dziennie. Obecność takiej lub większej ilości niklu może przyczyniać się znacząco do rozwoju alergii i tworzenia się stanów zapalnych w organizmie człowieka. W walce z alergią istotna jest więc zmiana diety. Wiem jednak jak trudno znaleźć rzetelne informacje na temat zawartości niklu w produktach spożywczych, bo informacje dostępne w internecie po prostu się wykluczają! Naprawdę można zgłupieć… W moich przepisach znajdują się produkty, które z reguły nie kumulują dużych ilości niklu, ale nie znaczy że są w 100% od nich wolne. Dużo zależy od sposobu ich pozyskiwania i obróbki.

Po wpisie Jak pokonałam alergię na nikiel dostaję od Was mnóstwo pytań o dietę, biżuterię i kosmetyki które używam. Wychodząc Wam na przeciw, przygotowałam program Pokonaj alergię na nikiel, w którym dokładnie opowiedziałam swoją drogę holistycznego leczenia alergii oraz korzystając z dostępnych badań zebrałam informacje dotyczące zawartości niklu w żywności – od czego to zależy i które produkty mają z natury wysoką jego zawartość. Co więcej, w programie znajdą się przepisy na dania z niską zawartością niklu oraz mój autorski 14-dniowy plan odtruwania organizmu, który stosuje w nawrotach alergii. Więcej informacji w filmiku na końcu!


Przepisy na dania bez niklu

Śniadanie białkowo-tłuszczowe bez niklu

Omlet z fetą i kiszonkami

Składniki:

  • 5 g masła ghee
  • 2 jajka od kur najlepiej nie karmionych paszą
  • 1,5 łyżki parmezanu
  • 20 g fety pokrojonej w kostkę
  • 1/3 cebulki
  • przyprawy: oregano, pieprz
  • dowolne kiszonki

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. W misce roztrzep jajka, dodaj parmezan i fetę we kostkach, wymieszaj.
  3. Wylej masę jajeczną na patelnie, przykryj i smaż około 3-4 minuty.
  4. Bardzo delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 1 minutę bez przykrycia.
  5. Podawaj z dowolnymi kiszonkami. Unikaj nowalijek, pomidorów, kiełków pszenicy, zieleniny w tym przede wszystkim zielonych łodyg, w których kumuluje się najwięcej metali ciężkich.

Obiad bez niklu

Kurczak zapiekany z mozzarellą z ryżem jaśminowym i surówka z białej kapusty

Składniki na 1 porcje:

  • 100 g piersi organicznego/wiejskiego kurczaka
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • 2 pieczarki
  • 10 g cebuli
  • 40 g startej mozzarelli
  • 5 g masła ghee
  • 4 szczypty przyprawy do kurczaka
  • 4 szczypty papryki słodkiej
  • pieprz, sól
  • 1/3 główki młodej białej kapusty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku bez łodygi
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok z cytryny
  • sól zwykła! Sól morska lub himalajska może zawierać większe ilości niklu.

Wykonanie:

  1. Ryż przepłucz dwukrotnie i wsyp do gotującej się, osolonej wody. Gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 10 min. 
  2. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę masła ghee, podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż ok. 5 minut, na koniec przypraw solą i pieprzem.
  3. Pierś z kurczaka lekko rozbij. Przypraw z dwóch stron szczyptą soli, pieprzem, przyprawą do kurczaka i słodką papryką. Smaż na rozgrzanej patelni z pozostałą częścią masła, 5 minut z każdej strony.
  4. Podsmażone piersi z kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie na każdej porcji rozłóż równomiernie pieczarki i posyp startą mozzarellą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 6-8 minut.
  5. Przygotuj surówkę z białej kapusty – kapustę oczyść z uszkodzonych liści, opłukaj zimną wodą i drobno posiekaj, Następnie dodaj drobno pokrojony koperek, dopraw olejem, solą i sokiem z cytryny. Podziel na 2 porcje.
  6. Kurczaka podawaj z ryżem i surówką.

Kolacja bez niklu

Budyń jaglany z owocami

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej BIO!
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 10 g miodu
  • 60 g owoców o niskiej zawartości niklu

Wykonanie:

  1. Kasze dwukrotnie przepłucz.
  2. Kaszę ugotuj w 50 ml śmietanki i 120 ml wody posłodzonej miodem.
  3. Kiedy kasza jest na prawie miękka, zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 5-10 minut.
  4. Ostudzoną kaszę zmiksuj na gładki budyń z pozostałą częścią śmietanki.
  5. Gotowy budyń podawaj z owocami o stosunkowo niskiej zawartości niklu. Wg opracowań mogą to być np. owoce leśne.

Więcej wpisów dotyczących alergii na nikiel znajdziesz pod tagiem ALERGIA NA NIKIEL.


UWAGA:

Chcesz pozbyć się alergii na nikiel? Dołącz do Platformy Dieta Systemowa! Program Pokonaj Alergię na Nikiel dostępny w pakiecie PODSTAWOWYM!

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

3 odpowiedzi

  1. o kurcze,mam uczulenie na nikiel ale i na metale szlachetne .nie wiedziałam, że można je znaleźć w jedzeniu

  2. Dzień dobry, od lekarza dostałam rozpiskę co mogę jeść, a co zawiera nikiel. Mam też aplikację, która pokazuje zawartość niklu w poszczególnych produktach. I wg tych dwóch źródeł nikiel zawiera parmezan, cebula, biała kapusta, kasza jęczmienna i jaglana….a w pani przepisach to wszystko występuje. Kto się myli i jak komponować dietę kiedy różne źródła wykluczają się nawzajem. Skąd Pani czerpie informacje? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    1. To prawda, że różne źródła podają różne zawartości niklu. To normalne, ponieważ wszystko zależy od procesu powstawania, miejsca i użytych składników. Wszystko dokładnie opisałam w Programie Pokonaj Alergię na nikiel.
      Niestety nikt Ci nie da listy produktów, która spowoduje że wykluczysz z diety całkowicie nikiel na 100%, co więcej uczulenie na nikiel występuje często z innymi uczuleniami np. pokarmowymi, więc to nie jest takie proste! Musisz sprawdzać i obserwować swoje ciało.
      Ja stworzyłam 3 listy produktów:
      – czerwona – tu są produkty, które po prostu z natury trzymają wysokie zawartości niklu
      – żółta – tu są produkty, które mogą mieć wysokie stężenie, ale jeśli są ze sprawdzonych źródeł to nie muszą
      – zielona – produkty o potencjalnie niskiej zawartości.

      Ja tworząc listy kierowałam się dostępnymi badaniami zawartości niklu, w tym wpisie podałam kilka źródeł: https://www.dietasystemowa.pl/dieta-bez-niklu/
      A tu pisałam o wodzie: https://www.dietasystemowa.pl/zawartosc-niklu-w-wodach-zdrowotnych/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *