3 przepisy na dania bez niklu - Stylowo i Zdrowo

3 przepisy na dania bez niklu

3 przepisy na dania bez niklu dla osób wrażliwych właśnie na ten pierwiastek. Przeciętna dieta dostarcza 300-600 μg niklu do organizmu dziennie. Obecność takiej lub większej ilości niklu może przyczyniać się znacząco do rozwoju alergii i tworzenia się stanów zapalnych w organizmie człowieka. W walce z alergią istotna jest więc zmiana diety. Wiem jednak jak trudno znaleźć rzetelne informacje na temat zawartości niklu w produktach spożywczych, bo informacje dostępne w internecie po prostu się wykluczają! Naprawdę można zgłupieć… W moich przepisach znajdują się produkty, które z reguły nie kumulują dużych ilości niklu, ale nie znaczy że są w 100% od nich wolne. Dużo zależy od sposobu ich pozyskiwania i obróbki.

Po wpisie Jak pokonałam alergię na nikiel dostaję od Was mnóstwo pytań o dietę, biżuterię i kosmetyki które używam. Wychodząc Wam na przeciw, przygotowuje e-book Pokonaj alergię na nikiel, w którym dokładnie opisałam swoją drogę holistycznego leczenia alergii oraz korzystając z dostępnych badań zbieram informacje dotyczące zawartości niklu w żywności – od czego to zależy i które produkty mają z natury wysoką jego zawartość. Co więcej, w e-booku znajdą się przepisy na dania z niską zawartością niklu oraz mój autorski 14-dniowy plan odtruwania organizmu, który stosuje w nawrotach alergii.

produkty bez niklu

Przepisy na dania bez niklu

Śniadanie białkowo-tłuszczowe bez niklu

przepisy na dania bez niklu

Omlet z fetą i kiszonkami

Składniki:

  • 5 g masła ghee
  • 2 jajka od kur najlepiej nie karmionych paszą
  • 1,5 łyżki parmezanu
  • 20 g fety pokrojonej w kostkę
  • 1/3 cebulki
  • przyprawy: oregano, pieprz
  • dowolne kiszonki

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. W misce roztrzep jajka, dodaj parmezan i fetę we kostkach, wymieszaj.
  3. Wylej masę jajeczną na patelnie, przykryj i smaż około 3-4 minuty.
  4. Bardzo delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 1 minutę bez przykrycia.
  5. Podawaj z dowolnymi kiszonkami. Unikaj nowalijek, pomidorów, kiełków pszenicy, zieleniny w tym przede wszystkim zielonych łodyg, w których kumuluje się najwięcej metali ciężkich.

Obiad bez niklu

Kurczak zapiekany z mozzarellą z ryżem jaśminowym i surówka z białej kapusty

Składniki na 1 porcje:

  • 100 g piersi organicznego/wiejskiego kurczaka
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • 2 pieczarki
  • 10 g cebuli
  • 40 g startej mozzarelli
  • 5 g masła ghee
  • 4 szczypty przyprawy do kurczaka
  • 4 szczypty papryki słodkiej
  • pieprz, sól
  • 1/3 główki młodej białej kapusty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku bez łodygi
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok z cytryny
  • sól zwykła! Sól morska lub himalajska może zawierać większe ilości niklu.

Wykonanie:

  1. Ryż przepłucz dwukrotnie i wsyp do gotującej się, osolonej wody. Gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 10 min. 
  2. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę masła ghee, podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż ok. 5 minut, na koniec przypraw solą i pieprzem.
  3. Pierś z kurczaka lekko rozbij. Przypraw z dwóch stron szczyptą soli, pieprzem, przyprawą do kurczaka i słodką papryką. Smaż na rozgrzanej patelni z pozostałą częścią masła, 5 minut z każdej strony.
  4. Podsmażone piersi z kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie na każdej porcji rozłóż równomiernie pieczarki i posyp startą mozzarellą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 6-8 minut.
  5. Przygotuj surówkę z białej kapusty – kapustę oczyść z uszkodzonych liści, opłukaj zimną wodą i drobno posiekaj, Następnie dodaj drobno pokrojony koperek, dopraw olejem, solą i sokiem z cytryny. Podziel na 2 porcje.
  6. Kurczaka podawaj z ryżem i surówką.

Kolacja bez niklu

Budyń jaglany z owocami

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej BIO!
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 10 g miodu
  • 60 g owoców o niskiej zawartości niklu

Wykonanie:

  1. Kasze dwukrotnie przepłucz.
  2. Kaszę ugotuj w 50 ml śmietanki i 120 ml wody posłodzonej miodem.
  3. Kiedy kasza jest na prawie miękka, zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 5-10 minut.
  4. Ostudzoną kaszę zmiksuj na gładki budyń z pozostałą częścią śmietanki.
  5. Gotowy budyń podawaj z owocami o stosunkowo niskiej zawartości niklu. Wg opracowań mogą to być np. owoce leśne.

Więcej wpisów dotyczących alergii na nikiel znajdziesz pod tagiem ALERGIA NA NIKIEL.

UWAGA: Całkowita eliminacja niklu z diety nie jest możliwa. Zawartość niklu w żywności może się znacznie różnić w zależności od miejsca pochodzenia żywności ze względu na zawartości niklu w glebie. Więcej informacji o żywności, diecie i przepisach w programie: Pokonaj alergię na nikiel.

Komentarze (1)

  1. o kurcze,mam uczulenie na nikiel ale i na metale szlachetne .nie wiedziałam, że można je znaleźć w jedzeniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close

Zaloguj się

Close

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty Brak produktów w koszyku

Stylowo i Zdrowo

Blog o zdrowiu