Śniadania białkowo-tłuszczowe – dlaczego warto?

Śniadania białkowo-tłuszczowe są coraz bardziej popularne i modne, ale czy ta moda ma sens? Czy śniadania białkowo-tłuszczowe mają więcej zalet niż te z węglowodanami? I jakie właściwie zalety ma śniadanie białkowo-tłuszczowe?

Dla kogo śniadania białkowo-tłuszczowe?

  • dla osób, które chcą zredukować wagę i tych którzy mają problemy ze zrzuceniem zbędnych kilogramów,
  • cierpiących na insulinooporność,
  • mogą pomóc tym, którzy są wiecznie głodni,
  • dla tych, którzy czują senność i zmęczenie po śniadaniu węglowodanowym,
  • dla osób mających problemy ze snem i wybudzaniem się,
  • ćwiczący po południu lub wieczorem,
  • dla tych, co chcą wprowadzić zdrową rutynę.

Dla kogo nie?

  • Wegan (chociaż w moim ebook’u znajdą się opcje także i dla tej grupy),
  • osób trenujących rano,
  • maratończyków,
  • osób z wysokim cholesterolem, chyba że będą pilnować odpowiednich tłuszczów w śniadaniu.

Dlaczego warto jeść śniadania białkowo-tłuszczowe?

  • pomagają w redukcji wagi,
  • zmniejszają uczucie głodu,
  • pomagają kontrolować apetyt w ciągu dnia,
  • dają dłuższe uczucie sytości,
  • nie powodują gwałtownego wzrostu glukozy i insuliny we krwi po posiłku,

Jakich efektów możesz się spodziewać jedząc regularnie zdrowe śniadania białkowo-tłuszczowe:

  • niektóre źródła podają, że poprawia się gospodarka hormonalna,
  • wyrównuje się poziom glukozy we krwi,
  • nie ma uczucia zmęczenia po posiłku i ochota na słodkie,
  • zwiększa się efektywność spalania tkanki tłuszczowej podczas diety odchudzającej,
  • ogólna poprawa zdrowia i samopoczucia o ile pozostałe posiłki są równie zdrowe.

Jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe?

Nie istnieje książkowa gramatura idealnego śniadania białkowo-tłuszczowego, ale zakłada się że węglowodany powinny stanowić maksymalnie 15-20% śniadania. Pozostała część do białko i tłuszcze. Problematyczny może być także dobór produktów i przygotowanie takiego śniadania w zdrowej wersji. Trzeba uważać na spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz przetworzonego mięsa – to nie jest korzystne dla zdrowia.

Zobacz śniadania na moim blogu!

Co zjeść na śniadanie białkowo-tłuszczowe zamiast jajka?

Jajko to świetny składnik śniadań białkowo-tłuszczowych, ma dużo białka i odpowiednią ilość tłuszczu. Zamiast niego możemy również wybrać dobrej jakości ryby, mięso lub twaróg wiejski. Świetną alternatywą może być wysokiej jakości odżywka białkowa. W moim ebook’u znajdziesz 11 przepisów – koktajli, dań na słodko lub na słono z wykorzystaniem odżywki białkowej. Mogą to być również wegańskie odżywki białkowe!

Zdrowym źródłem tłuszczu może być awokado, tłuste ryby, nasiona i ziarna oraz oleje z dobrą proporcją omega 3:6.

Przeczytaj także: Najzdrowsze oleje świata – jaki olej wybrać?

Jak komponować bardzo zdrowie śniadania BT, które będą oparte o zdrowe tłuszcze i zdrowe źródła białka?

Bezpośrednią odpowiedź na to pytanie znajdziesz po zalogowaniu na platformę dietasystemowa.pl

Osobiste doświadczenia ze śniadaniami białkowo-tłuszczowymi

Kiedyś nie wyobrażałam sobie życia bez owsianki z mlekiem na śniadanie. Jadłam ją codziennie i trochę zajęło mi zanim zrozumiałam, że to właśnie ona jest przyczyną mojego znużenia i senności rano. To nie był jedyny efekt, miałam także bardzo wzdęty brzuch i trudności ze zrzuceniem tłuszczyku. Myślę, że taka forma śniadania napędzała także moje późniejsze napady ochoty na słodkie… Teraz dzień zaczynam od szklanki wody z cytryną, czasami dodaję jeszcze pieprz cayenne. Następnie zjadam śniadanie białkowo-tłuszczowe. Jeśli mam czas, jem je w domu, jeśli nie przygotowuje koktajl białkowo-tłuszczowy (z przepisów z mojego ebooka) i śniadanie jem dopiero w pracy. Ten model sprawdza się u mnie idealnie! Z owsianki również nie muszę rezygnować. Po wielu eksperymentach powstał przepis na keto owsiankę i owsiankę kokosową (obie dostępne w ebooku).

poranek sniadania bt

Po śniadaniach białkowo-tłuszczowych w ogóle nie jestem senna! Zauważyłam także, że jestem dłużej syta. Przesunęłam także śniadanie na ok. 1-2 godziny od wstania z łóżka i taki odstęp czasu jest dla mnie idealny. Nie chcę wracać do śniadań węglowodanowych. Większe ich spożycie przesunęłam na godziny popołudniowe i około-treningowe, dzięki temu mam power na treningu.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *