Tłuszcze w organizmie człowieka

Tluszcze w organizmie
tłuszcze w organizmie człowieka

Białka, tłuszcze, węglowodany – 3 podstawowe makroskładniki każdego posiłku. Post o białka już był, czas na tłuszcze w organizmie.

Zanim zaczęłam szukać i przeglądać informacje na temat tłuszczów, wydawało mi się, że ten post będzie najmniej problemowy spośród postów o białkach, tłuszczach i węglowodanach. Jednak zorientowanie się gdzie leży prawda, a gdzie jest stek bzdur dotyczących tego tematu zajęło mi dość dużo czasu, dlatego postaram się przedstawić tłuszcze w organizmie w pełni.

Podstawowa rozbieżność w kwestii tłuszczu na jaką się natknęła to to, że tłuszcz raz jest główną przyczyną otyłości, a innym razem nie jest. Gdzie leży prawda? Na pierwszy „rzut oka” domyślać by się można, że to pierwsza wersja jest tą prawidłową. Prześledźmy więc jak wygląda proces trawienia tłuszczu w organizmie człowieka.

Metabolizm tłuszczów w organizmie

metabolizm tłuszczów w organizmie

Kwasy tłuszczowe o krótkich i średnio długich łańcuchach (do 12 węgli) oraz glicerol wchłaniają się z jelita do krwi i żyłą wrotną przedostają się do wątroby. Natomiast kwasy tłuszczowe o długim łańcuchu węglowym, cholesterol, monoglicerydy oraz glicerol zamieniane są w ścianie jelita w triglicerydy; tworzą się chylomikrony i lipoproteiny VLDL (połączenia z białkami). Związki te uwalniane są do układu limfatycznego, skąd przechodzą do krwiobiegu i dalej tętnicami do tkanek. Lipoproteiny (jako transportery) dostarczają triglicerydy, cholesterol i fosfolipidy do wątroby, zapasowej tkanki tłuszczowej oraz pozostałych tkanek. Uwalnianie kwasów tłuszczowych z triglicerydów zawartych w lipoproteinach odbywa się z udziałem lipazy lipoproteinowej. Uwolnione kwasy tłuszczowe po przejściu przez błonę komórki mogą zostać wykorzystane jako materiał energetyczny lub do syntezy nowych triglicerydów, które gromadzą się w cytoplazmie w postaci kropelek tłuszczu albo zostają użyte do budowy membran.

Do odkładania tłuszczu przez nasz organizm w postaci tkanki tłuszczowej dochodzi w momencie nadmiaru substancji odżywczych, a więc wtedy, gdy nasz organizm nie jest w stanie wykorzystać w pełni spożytej przez nas energii w postaci jedzenia. W takim przypadku dochodzi do odłożenia tłuszczu. Bez względu na to czy są to tłuszcze, węglowodany czy białka. Jedyną różnicą między tymi makroskładnikami jest to że zarówno białka jak i tłuszcze (w porównaniu do węglowodanów) muszą przebyć „dłuższą” drogę, żeby mogły być wykorzystane w postaci energii przez nasze mięśnie lub odłożone jak widać to na schemacie powyżej.

Bardzo duże znaczenie ma w procesie odkładania tłuszczu mają także węglowodany o których napiszę wkrótce. Wspomnę tu tylko, że spożycie węglowodanów powoduje wydzielenie insuliny (w celu zbicia poziomu cukru w organizmie), która ma wpływ na tępo odkładania się tłuszczu do komórek, czy też zahamowania rozkładu komórek tłuszczowych. Insulina jednak pobudza transport aminokwasów, więc działa silnie antykatabolicznie jeśli chodzi o białka.

Funkcje tłuszczów w organizmie

funkcje tłuszczów w organizmie

Znaczenie tłuszczów dla organizmu

Często chęć zgubienia zbędnych kilogramów prowadzi do tego, że ograniczamy spożycie tłuszczów do minimum, a niekiedy wykluczamy je zupełnie z naszej diety. Zapominamy jednak, że tłuszcz jest bardzo istnym składnikiem pokarmowym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, więc jego niedobór jak i nadmiar prowadzi do problemów zdrowotnych.

Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na tłuszcz dla każdego organizmu jest inne, jednak zaleca się, aby dzienne spożycie tłuszczów stanowiło 25-30 % dziennego zapotrzebowania na kalorię w diecie podstawowej. Oczywiście w przypadku osób otyłych, chcących zgubić nadmiar tkanki tłuszczowej procent ten powinien być mniejszy.

W racjonalnym żywieniu trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach między poszczególnymi makroskładnikami, nie zapominając przy tym o mikroelementach i witaminach. Sukcesem w zdrowej diecie jest przede wszystkim zdrowy rozsądek! Nie za dużo i nie za mało!

Nie wolno pomijać, żadnych potrzebnych dla naszego organizmu składników. Dlatego też całkowite zrezygnowanie z tłuszczu dla naszego organizmu jest niewskazane. Niedobór tłuszczu w diecie może być przyczyną suchości skóry, stanów zapalnych skóry, osłabienia odporności, zaburzeń hormonalnym (kwasy tłuszczowe wchodzą w skład hormonów płciowych). Natomiast nadmiar tłuszczu prowadzi o otyłości i innych poważnych problemów zdrowotnych, których chyba nie trzeba po raz enty powtarzać.

Tłuszcze w organizmie człowieka – podział

tłuszcze w organizmie człowieka
podział tłuszczów

Tłuszcze, które spożywamy:

podział tłuszczów

Tłuszcze, które spożywamy możemy podzielić na dwie grupy:

Niestety spożywamy również bardzo szkodliwe dla naszego organizmu tłuszcze TRANS!!! Jest to bardzo długi temat i bardzo ważny, dlatego też będzie miał on swój własny post. A tymczasem wszystkich zainteresowanych tematem kieruję na krótki artykuł Tutaj.

Zobacz także: Najzdrowsze oleje – jaki olej do codziennego użytku wybrać?

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *