Zdrowa owsianka to kłamstwo? - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Zdrowa owsianka to kłamstwo?

Płatki owsiane szkodzą… To nie teoria, to fakt i uświadomię Cię dlaczego, więc przeczytaj ten wpis i przestań jeść „zdrową owsiankę” szczególnie na śniadanie. Mój ogranizm zawsze mówił im NIE! Teraz wiem dlaczego…

Zalety jedzenia owsianki

W czasie klęsk głodowych płatki owsiane miały na celu zapewnić tyle energii, składników odżywczych i wszystkich niezbędnych elementów pokarmowych robotnikom, by wystarczyło na cały dzień ich ciężkiej pracy, ale Ty robotnikiem nie jesteś…

Płatki owsiane składają się w około 14% z błonnika pokarmowego, z czego ponad 6% stanowi
frakcja nierozpuszczalna, a max. 8% – rozpuszczalna. Najważniejszym składnikiem frakcji rozpuszczalnej są beta-glukany (można je też znaleźć w ścianach komórkowych drożdży i grzybów) którym przypisuje się większość działań prozdrowotnych w płatkach, ale jest ich naprawdę mało!

Jako zaletę płatków owsianych podaje się również wysoką zawartość białka w porównaniu do innych roślinnych źródeł oraz wyższą, niż w przypadku innych zbóż obecność aminokwasów egzogennych: lizyny, treoniny, metioniny, fenyloalaniny i tyrozyny.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie muesli-564762_960_720.jpg

Wady płatków owsianych, czyli dlaczego płatki owsiane szkodzą

1. Zawartość metali ciężkich w płatkach owsianych

Płatki owsiane mają stosunkowo wysoką zawartość żelaza, niemniej jednak jest to żadna zaleta, gdyż przyswajalność żelaza z produktów innych niż zwierzęce jest na poziomie około 5%.

Oprócz tego płatki owsiane zawierają bardzo duże ilości szkodliwych, kancerogennych metali ciężkich: manganu (Mn), niklu (Ni), ołowiu (Pb) i kadmu (Cd). Płatki owsiane mogą zawierać także akrylamid (23 μg/kg produktu wg Mojska HGielecinska ISzponar L. Badania nad zawartoscia akryloamidu w przetworach zbożowych, 2008).

Przygotowałam zestawienie zawartości metali ciężkich na podstawie badań: Zawartość wybranych mikroelementów i pierwiastków śladowych w płatkach owsianych z 2017 roku, przeprowadzonych w Katedrze Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przez: Wiktora Berskiego, Bohdana Achremowicza, Floriana Gambuś, Halinę Gambuś.

Zawartosc metali ciezkich w platkach owsianych
  • Na podstawie badań stwierdzono mniejszą zawartość żelaza, manganu, cynku, niklu, ołowiu oraz kadmu w płatkach ekologicznych, w odniesieniu do płatków klasycznych.
  • Niestety dopuszczalny poziom ołowiu (rozporządzenie WE) został przekroczony w jednej z próbek płatków krajowych!
  • Krajowe płatki charakteryzowały się mniejszą zawartością żelaza, cynku oraz niklu, w porównaniu do płatków zagranicznych, z kolei poziom ołowiu był wyższy!

2. Płatki owsiane zawierają kwas fitynowy

Kwas fitynowy jest naturalnym składnikiem zbóż, a także orzechów i nasion roślin strączkowych. Dla roślin jest niezbędny, jednak dla człowieka stanowi substancję antyodżywczą! Kwas fitynowy hamuje wchłanianie składników mineralnych. Dostarczone składniki łączą się z kwasem i tworzą nierozpuszczalne kompleksy, przez co nie mogą być wchłonięte i wykorzystane przez komórki organizmu.

3. Jedzenie owsianki efekty

Jedyne efekty, których możesz się spodziewać po zjedzeniu owsianki, to skok insuliny, ospałość, a nawet ból brzucha i biegunka przy nadwrażliwości na gluten! Największą krzywdę jaką możesz sobie zrobić to zjedzenie owsianki na śniadanie, która będzie zalegać w Twoim żołądku, przyczyni się do spadku wydajności w pracy i uczucia znużenia już z samego rana.

Posiłki obfite w węglowodany, takie jak owsianka na mleku z owocami i innymi dodatkami zawsze powoduje wyrzut hormonu insuliny, odpowiedzialnego za obniżenie poziomu cukru we krwi, który dostarczyłaś z pożywieniem. Insulina upycha nadmiar cukru do mięśni szkieletowych, wątroby oraz tkanki tłuszczowej (i rośnie Ci oponka). Poranne zjedzenie owsianki zbija kortyzol, a tym samym pozbawia Cię energii.

Podsumowanie – Dlaczego płatki owsiane szkodzą?

  1. Płatki owsiane zawierają kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie wielu minerałów m.in. wapnia. Nagromadzony kwas fitynowy blokuje wchłanianie tego minerału i przy dużej jego podaży może przyczyniać się do osteoporozy.
  2. Płatki owsiane zawierają szkodliwe i kancerogenne metale ciężkie takie jak kadm, ołów oraz nikiel, który dodatkowo jest silnym alergenem.
  3. Mogą zawierać akrylamid, potwierdzają to polskie badania z 2008 r., a akrylamid uznaje się za substancję potencjalnie rakotwórczą.
  4. Płatki owsiane mogą zawierać glifosat, który jest składnikem oprysków. Glifosat został uznany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za czynnik rakotwórczy.
  5. Klasyczne płatki owsiane zawierają gluten – białko na które wiele osób jest uczulonych, a niemała ma nadwrażliwość i nawet o tym nie wie! Dla takich osób owianka to zabójstwo dla ich jelit. Organu odpowiedzialnego za nasze dobre samopoczucie i odporność!
  6. Klasyczna owsianka na mleku z owocami na śniadanie zapewni Ci zjazd energetyczny w odstępie 1-2 godzin po jej spożyciu! Źle skomponowana i jedzona w nadmiarze nie pomoże schudnąć, a może nawet prowadzić do insulinooporności.

Co zamiast owsianki?

Na śniadanie polecam keto owsiankę bez zbóż i owsa (przepis w moim programie) lub proteinową granolę kokosową. Jeśli wybierałaś owsiankę na II śniadanie, wybierz lepiej jaglankę – przepis na moim Instagramie – Tutaj – a płatki jaglane najlepszej jakości kupisz na allegro.

Odpowiednie żywienie odgrywa w naszym życiu bardzo ważną rolę. Jeżeli produkty, które jemy, są odpowiednio dobrane i pełnowartościowe wiemy, że odżywiamy się zdrowo. Kiedy jesteśmy zdrowi, a każda nasza komórka jest odpowiednio nawodniona i odżywiona jesteśmy radośni i mamy dużo energii. Takie są efekty odpowiednio skomponowanej, zdrowej diety, której podstawą są białka, tłuszcze i węglowodany. To podstawowe makroskładniki diety, na temat których każdy powinien mieć przynajmniej minimum wiedzy pozwalającej na prowadzenie zdrowego trybu życia.Zobacz więcej wpisów z kategorii ODŻYWIANIE.

Komentarze (8)

        1. Jaglanka lub owsianka bez płatków np. kokosowa lub ta keto granola: i one nie mają płatków ani nazion zbórz, może mój błąd że nazwyam to osianką, niech będzie GRANLOA :).

  1. Akurat nie mogę się zgodzić z tą ospałością po owsiance. Jak zjem takową w pracy na śniadanie, to dobrze się czuję, mam energię, jestem najedzona i nie zauważam żadnego spadku wydajności 🙂

  2. To są argumenty, które można przytoczyć do każdego zboża. Każde jest tak samo uprawiane, w takiej samej glebie, z tym samym glifosatem i w tym samym zanieczyszczonym powietrzu. A twierdzenie, że jaglanka powoduje mniejszy wyrzut insuliny jest sporym nadużyciem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.