Uwielbiam jesień! Właśnie o tej porze roku mogę zrobić mega smaczną zdrową szarlotkę z polskich jabłek, zerwanych prosto z drzewa. To zdrowa szarlotka bez cukru i bez mąki.
Zdrowa Szarlotka
B79 W160 T79 – 4 porcje
Składniki:
140g kaszy jaglanej
80g musu kokosowego (lub 50g oleju kokosowego)
35g izolatu białka naturalnego np. extensor
250 ml mleka migdałowego bez cukru
3 jajka wiejskie
460g jabłek
sok z połowy cytryny
60 g erytrytolu
laska wanilii
cynamon
szczypta soli
Wykonanie:
- Kasze jaglaną upraż na patelni, aż zacznie wydzielać aromat.
- Uprażoną kaszę ugotuj w mleku migdałowym z laską waniili i szczyptą cynamonu.
- Białka oddziel od żółtek.
- Erytrytol zmiel na pył.
- Izolat białka przesiej przez sitko.
- Zblenduj ugotowaną kaszę jaglaną z 3 żółtkami, musem kokosowym, 30 g izolatu białka (5g do białek) i płaską łyżką erytrytolu na gładkie ciasto
- Gotowe ciasto przełóż do formy, najlepiej silikonowej.
- Jabłka obierz ze skóry, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj cynamon, łyżeczkę erytrytolu i sok z cytryny. Duś pod przykryciem aż jabłka zmiękną.
- Jabłka rozłóż na ciasto i wstaw całość do piekarnika na 15 minut na 180 st C
- Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, następnie partiami dodaj erytrytol, odrobinkę soku z cytryny i 5g izolatu białka
- Pianę rozłóż na ciasto i piecz dalej ok 20 minut w 150-180 st C
- Nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, otwórz drzwiczki piekarnika, niech ciasto powoli ostygnie.
- Gotowe ciasto podziel na 4 części i zjedz np. na 2 śniadanie.
Jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu?
A jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat odżywiania wejdź w zakładkę: ODŻYWIANIE. Dodatkowo możesz też korzystać z mojego bloga układając z przepisów smaczny, pełnowartościowy jadłospis na cały tydzień, miesiąc, na zawsze! Proponuję Ci:
- śniadania białkowo-tłuszczowe
- koktajle lub warzywne ciasta na II śniadanie
- mięsne lub bezmięsne obiady
- mega smaczne kolacje wegetariańskie
Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Dokładnie o tym jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu TUTAJ!
Zjadłabym…
Zdjęcia jak ze stocka :)! dobra robota!!!
Dziękuję Anonimku 🙂
Ale narobiłaś mi smaka! Świetne zdjęcia .
Zapraszam do mnie❤
Dziękuję! Na pewno do Ciebie zajrzę 🙂
Podobne ciasto już robiłam, ale bez pianki. Chętnie spróbuję w tej wersji.
Koniecznie! Pianka robi robotę!
Ooo, mam wszystkie składniki 😀 i wiesz co? Chyba pędzę do kuchni!
<3 <3 <3
Piękne zdjęcia! Zazdroszczę sadu 🙂
Znalazłam taki piękny sad na wsi 🙂
wygląda super. a ten izolat białka to może być zwykłe smakowe białko?
Ja lubię izolat właśnie ten extensora, bo ma świetny skład i nie ma zbędnej chemii. Ale oczywiście możesz użyć białka smakowego
Przepisy na ciasta z owoców sezonowych są the best! A zdjęcia z sadu przecudnie wyglądają ; )