Domowe lody z owoców

Lato, słońce, upał i wakacje. W takich chwilach jedyne o czym się marzy to odrobina ochłody, a nic nie chłodzi lepiej niż lody! Tylko jak zjeść lody i nie mieć wyrzutów sumienia? Odpowiedź jest prosta – zrobić je samemu, wykorzystując owoce sezonowe lub egzotyczne i nie dodawać cukru. Mam dla Ciebie dwie propozycje na smaczne dietetyczne lody truskawkowe i brzoskwiniowe.

Czego potrzebujesz:

  • owoce
  • jogurt naturalny
  • woreczki do mrożenia
  • pojemnik do mrożenia
  • malakser/blender z funkcją kruszenia lodu (konieczne!)

1. Lody truskawkowe:

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 banan
  • mleczko kokosowe

Wykonanie: Owoce myjemy i kroimy na kawałeczki. Następnie przekładamy do woreczka i mrozimy min. 4-5 godzin. Po tym czasie wciągamy zamrożone owoce i chwilę czekamy, aż owoce trochę rozmarzną.

Do malaksera/blendera wrzucamy owoce oraz jogurt maturalny i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest wystarczająco zmrożona, przekładamy ją do pucharków za pomocą łyżki do lodów, a jeśli nie – masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 0,5-1 godzinę i po tym czasie robimy ładne lodowe kule. Do pucharków wkładamy kilka pociętych truskawek, dodatkowo lody możemy udekorować startą gorzką czekoladą i listkami mięty.

2. Lody brzoskwiniowe:

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 1 banan
  • mleczko kokosowe

Wykonanie:  Jak powyżej! Pamiętaj, żeby obrać brzoskwinie ze skórki.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

5 odpowiedzi

    1. Są mega dobre w smaku! Ochłoda i słodycz <3 Z truskawkami polecam w 100%
      Maliny to też świetny pomysł, ale mają większe pestki więc niektórym może to przeszkadzać i trzeba by było się ich wcześniej pozbyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *