Domowe lody z owoców - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo

Domowe lody z owoców

Lato, słońce, upał i wakacje. W takich chwilach jedyne o czym się marzy to odrobina ochłody, a nic nie chłodzi lepiej niż lody! Tylko jak zjeść lody i nie mieć wyrzutów sumienia? Odpowiedź jest prosta – zrobić je samemu, wykorzystując owoce sezonowe lub egzotyczne i nie dodawać cukru. Mam dla Ciebie dwie propozycje na smaczne dietetyczne lody truskawkowe i brzoskwiniowe.


Czego potrzebujesz:

– owoce
– jogurt naturalny
– woreczki do mrożenia
– pojemnik do mrożenia
– malakser/blender z funkcją kruszenia lodu (konieczne!)
1. Lody truskawkowe:
 
Składniki:
– 0,5 kg truskawek
– 1 banan
– mleczko kokosowe
Wykonanie: Owoce myjemy i kroimy na kawałeczki. Następnie przekładamy do woreczka i mrozimy min. 4-5 godzin. Po tym czasie wciągamy zamrożone owoce i chwilę czekamy, aż owoce trochę rozmarzną.
Do malaksera/blendera wrzucamy owoce oraz jogurt maturalny i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest wystarczająco zmrożona, przekładamy ją do pucharków za pomocą łyżki do lodów, a jeśli nie – masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 0,5-1 godzinę i po tym czasie robimy ładne lodowe kule. Do pucharków wkładamy kilka pociętych truskawek, dodatkowo lody możemy udekorować startą gorzką czekoladą i listkami mięty.
2. Lody brzoskwiniowe:
 
Składniki:
– 4 brzoskwinie
– 1 banan
– mleczko kokosowe
Wykonanie:  Jak powyżej! Pamiętaj, żeby obrać brzoskwinie ze skórki.

Komentarze (5)

    1. Są mega dobre w smaku! Ochłoda i słodycz <3 Z truskawkami polecam w 100%
      Maliny to też świetny pomysł, ale mają większe pestki więc niektórym może to przeszkadzać i trzeba by było się ich wcześniej pozbyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.