Ferrero Rocher i Raffaello w zdrowej wersji - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo
Ferrero Rocher w zdrowej wersji

Ferrero Rocher i Raffaello w zdrowej wersji

Mam dla Was kolejną propozycję zdrowych pralinek – fit Ferrero rocher i raffaelllo. Zdrowe kuleczki idealnie wpasują się na świąteczny stół, jako alternatywa ciast i ciasteczek! To smakuje lepiej niż oryginał i jest bez cukru! Te pralinki koniecznie muszą znaleźć się na Twoim świątecznym stole.

Fit Ferrero Rocher przepis

Składniki:
  • 1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
  • 1 szkl. (250 ml) mleka roślinnego np. kokosowe
  • łyżeczka kakao
  • łyżka miodu
    gorzka czekolada lub surowe kakao
  • 100 g świeżo łuskanych orzechów laskowych do masy
  • ok. 20-25 sztuk całych i małych orzechów laskowych, które będą w całości w kuleczkach
Przygotowanie Ferrero Rocher:
  1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
  2. Następnie kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku roślinnym najlepiej kokosowym z łyżeczką kakao. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę miodu oraz zmielone wcześniej orzechy laskowe. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
  3. Z lekko ciepłej masy lep kulki, wkładając do każdej z nich całego orzecha laskowego. Gotowe kuleczki obtocz w gorzkiej czekoladzie lub grubo zmielonym surowym kakao. Odstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!
UWAGA: Żeby kuleczki wyszły naprawdę smakowite, ważne jest żebyś do przepisu użyła świeżo łuskanych orzechów laskowych.

Jak obrać orzechy laskowe?

Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by orzechy leżały swobodnie na blasze.
Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180ºC na max 10 min. Kontroluj sytuację, bo orzechy łatwo się przypalają!
Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać. Wyjmij orzechy, zostaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie przesyp je na szmatkę, zawiń i intensywnie nimi pocieraj.
 
fit ferrero rocher
 
 
 


Z orzechów laskowych możesz przygotować także zdrową domową nutellę, mus orzechowo-czekoladowy, kulki orzechowe lub lody!

Raffaello przepis

Składniki:
1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
1 szkl. (250 ml) mleka kokosowego
łyżka miodu
100 g wiórek kokosowych
obrane migdały
 
Przygotowanie Raffaello:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
Następnie kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku kokosowym i 1/2 wiórek kokosowych. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę miodu. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Z lekko ciepłej masy lep kulki, wkładając do każdej kuleczki migdała. Gotowe kuleczki obtocz w pozostałej części wiórek kokosowych. Odstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!
 
 
 
Chcesz więcej przepisów? Sprawdź moje ebooki kulinarne.

Komentarze (7)

  1. Już go sobie zapisałam do zrobienia na poświętach, zmienię tylko miód na syrob z agawy dla mojego wegańskiego mężczyzny i będzie idealnie

    ale twoje pralinki są super! te pomarańczowe prześwietne wyszły 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.