Mam dla Was kolejną propozycję zdrowych pralinek – fit Ferrero rocher i raffaelllo. Zdrowe kuleczki idealnie wpasują się na świąteczny stół, jako alternatywa ciast i ciasteczek! To smakuje lepiej niż oryginał i jest bez cukru! Te pralinki koniecznie muszą znaleźć się na Twoim świątecznym stole.
Fit Ferrero Rocher przepis
Składniki:
- 1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
- 1 szkl. (250 ml) mleka roślinnego np. kokosowe
- łyżeczka kakao
- łyżka miodu
gorzka czekolada lub surowe kakao - 100 g świeżo łuskanych orzechów laskowych do masy
- ok. 20-25 sztuk całych i małych orzechów laskowych, które będą w całości w kuleczkach
Przygotowanie Ferrero Rocher:
- Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
- Następnie kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku roślinnym najlepiej kokosowym z łyżeczką kakao. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę miodu oraz zmielone wcześniej orzechy laskowe. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
- Z lekko ciepłej masy lep kulki, wkładając do każdej z nich całego orzecha laskowego. Gotowe kuleczki obtocz w gorzkiej czekoladzie lub grubo zmielonym surowym kakao. Odstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!
UWAGA: Żeby kuleczki wyszły naprawdę smakowite, ważne jest żebyś do przepisu użyła świeżo łuskanych orzechów laskowych.
Jak obrać orzechy laskowe?
Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by orzechy leżały swobodnie na blasze.
Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180ºC na max 10 min. Kontroluj sytuację, bo orzechy łatwo się przypalają!
Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać. Wyjmij orzechy, zostaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie przesyp je na szmatkę, zawiń i intensywnie nimi pocieraj.
Z orzechów laskowych możesz przygotować także zdrową domową nutellę, mus orzechowo-czekoladowy, kulki orzechowe lub lody!
Raffaello przepis
Składniki:
1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
1 szkl. (250 ml) mleka kokosowego
łyżka miodu
100 g wiórek kokosowych
obrane migdały
Przygotowanie Raffaello:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
Następnie kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku kokosowym i 1/2 wiórek kokosowych. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę miodu. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Z lekko ciepłej masy lep kulki, wkładając do każdej kuleczki migdała. Gotowe kuleczki obtocz w pozostałej części wiórek kokosowych. Odstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!
Chcesz więcej przepisów? Sprawdź moje ebooki kulinarne.
- Dieta dla Zabieganych – Jadłospis z Biedronki, Lidla i KauflanduProdukt w promocji49,00 zł
79,00 zł - Program Odżywianie Systemowe. Trwała metamorfoza Twojej sylwetki!Produkt w promocji127,00 zł
299,00 zł
Taka zdrowa wersja do mnie przemawia 🙂
jakie pyszności
ZAPRASZAM DO MNIE
zoozelooveblog.blogspot.com
Świetne przepisy, muszę je wypróbować!
Już go sobie zapisałam do zrobienia na poświętach, zmienię tylko miód na syrob z agawy dla mojego wegańskiego mężczyzny i będzie idealnie
ale twoje pralinki są super! te pomarańczowe prześwietne wyszły 😛
Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować 🙂 Pozdrawiam!
Ojej straszna jesteś, po świętach proponujesz takie przepisy. Przecież wszyscy się na to rzucą i będą próbować!
Robiłam niedawno kuleczki raffaello i wyszły przepyszne 🙂 Na pewno skorzystam z przepisu na ferrero, dzisiaj nawet kupiłam ziarenka kakaowca 😉