Domowe sushi krok po kroku
Krok pierwszy: Znajdź fanów sushi wśród znajomych
Krok drugi: Lista zakupów
Co jest potrzebne do zrobienia sushi?
Baza:
– ryż do sushi ( przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu!)
– arkusze nori do sushi
Ryba:
– Łosoś (świeża surowa ryba)
– Tuńczyk (świeża surowa ryba)
– Krewetki (oczyszczone i ugotowane)
– Krab (gotowe paluszki)
– inne gotowane skorupiaki
Warzywa:
– Szparagi (blanszowana lub smażone w tempurze)
– Fasolka szparagowa (blanszowana lub smażone w tempurze)
– Kapusta pekińska (pokrojony w paski)
– Marchewka (pokrojony w paski)
– Ogórek (pokrojony w paski)
– Por (pokrojony w paski)
– Awokado (w plasterkach)
– Marynowana tykwa
– Grzybki (smażone lub marynowane w sosie teriyaki)
Sosy:
– Majonez
– serek biały (np. philadelphia)
– Sos sojowy
– Tamari (sos sojowy bezglutenowy)
Dodatki:
– Wasabi
– Marynowany Imbir
– sezam zwykły lub czarny
– kawior
Krok trzeci: Lista niezbędnych przyrządów
Niezbędne akcesoria:
– Deski do krojenia
– Deska lub deski na sushi
– Ostre noże
– Bambusowe maty do zwijania rolek
– Małe miseczki do wody (do moczenia rąk)
– Małe miseczki na sosy sojowe (dla każdego)
– Pałeczki (dla każdego)
– Garnek do ryżu
– Porcelana do sushi/ zestawy do sushi

Krok czwarty: Zaproś swoich gości.
Koniecznie przed imprezą uzyskaj informację, co przyniosą Twoi goście lub delikatnie nakieruj ich co powinni przynieść. Jako gospodarz przygotuj składniki bazowe: ryż do sushi, arkusze nori oraz dodatki. Zadbaj, żeby niczego nie zabrakło.
Krok piąty: Przygotuj kuchnię.
Krok szósty: Przygotuj stół.
Krok siódmy: Przygotujcie składniki do sushi.
Kiedy przyjdą goście możecie rozpocząć krojenie wszystkich warzyw i ryb w małe plastry lub paski, które łatwo dopasują się do rolek sushi.
Instrukcja robienia sushi maki:
1. Na macie do sushi kładziemy arkusz nori.
2. Moczymy ręce w zimnej wodzie, aby uniknąć klejenia się ryżu do rąk. Czynność powtarzamy przed każdym użyciem ryżu.
3. Nakładamy cienką warstwę ryżu na arkusz nori, pozostawiając górny brzeg algi wolny (ok. 1,5 cm).
4. Na ryż (mniej więcej na środku, ale bliżej dolnej krawędzi nori) kładziemy kolejne składniki: rybę, warzywa wg. upodobania i cienką warstwę serka białego
5. Górny brzeg nori (bez ryżu) smarujemy cieniutko wasabi.
6. Zawijamy ciasno przy pomocy maty bambusowej. Zwijanie zaczynamy od dolnego brzegu.
7. Gotową rolkę sushi kroimy na ok. 1-1,5 cm plastry i układamy na desce do sushi.
Party sushi to super pomysł!
Uwielbiam sushi, a sama jeszcze nigdy nie robiłam 🙂 trzeba będzie się kiedyś przełamać i spróbować
Gdyby nie moja siostra, która jest ogromną fanką sushi, też nigdy bym nie skusiła się na domowe sushi
Szczerze mówiąc nigdy ni jadłam sushi 🙂
Jak dawno nie jadłam sushi! Mniami 🙂
Ja to muszę co jakiś czas 😀 to chyba uzależnia!
Fajny przepis, ja kiedyś kupiłam sushi w sklepie i bardzo mi nie smakowało, przez co zniechęciłam się do tej potrawy. Z pewnością sushi zrobione w domu smakuje o wiele lepiej 🙂
Sushi sklepowe? Nie jest to sprawdzone źródło. Na początku poleciłabym Ci jakąś sprawdzoną restaurację sushi w Twojej okolicy i wybranie takich wg. mnie najlepszych sushi czyli sushi maki 🙂 albo zrobienie w domu
Uwielbiam sushi, a takie domowe jest najlepsze – mogę wyeliminować w ten sposób alergeny 🙂
Sushi na imprezie jak najbardziej tak. Sushi na imprezie robione własnoręcznie w moim wykonanie, jak najbardziej nie 😀 na szczęście na Moliera, w Sakanie zrobili opcję cateringu i to mnie ratuje, bo nei wyobrażam sobie moich imprez bez sushi, a sama raczej nie chce otruć znajomych:D A raz to nawet zamówiłam sushi mastera:D