Dietetyczne bułki twarogowe na śniadanie - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo
Twarogowe buleczki

Dietetyczne bułki twarogowe na śniadanie

dietetyczne bułki twarogowe
Te dietetyczne bułki twarogowe są idealne na drugie śniadanie. Wypróbujcie ten przepis! Proste dietetyczne i z wysoką zawartością białka, dla każdego kto lubi twaróg.
Twarogowe bułeczki
Bułeczki wyszły pyszne, najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Kiedy ostygły zrobiły się trochę twardsze, ale nadal nadawały się do zjedzenia zarówno na słodko jak i na słono.
Twarogowe bułeczki

Dietetyczne bułki twarogowe

Przepis na 6 małych bułeczek:
Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
    1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki razowej żytniej
  • 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia (lub bez)
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Twaróg ucieramy z jajkiem i solą, najlepiej wykorzystać do tego malakser/blender.
  2. Mąkę mieszamy z odrobiną proszku do pieczenia i łączymy z utartym twarogiem.
  3. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy małe bułeczki i pieczemy w piekarniku. Moje bułeczki piekły się w piekarniku z termoobiegiem około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
dietetyczne bułki twarogowe
Smaczne i zdrowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Świetna opcja na śniadanie w wersji na słodko lub słono.

_______________________________________________________

Zobacz inne wpisy z działu: PRZEPISY. Ułóż pełnowartościowy i smaczny jadłospis z przepisów na blogu. Proponuję Ci:  

Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Jadłospis bazowy ma 1520 kcal (4 posiłki), wystarczy że do drugiego lub trzeciego posiłku dodasz 180 kcal z owoców lub te przekąski poniżej 150 kcal – otrzymasz dietę ok. 1700 kcal. To wystarczająca ilość kalorii dla przeciętnej kobiety, mającej siedzący tryb życia i ćwiczącej nie więcej jak 2 razy w tym po 1 h. Możesz zwiększyć kaloryczność posiłków we własnym zakresie.

Zobacz: Jak ułożyć jadłospis z przepisów na blogu.

 

Komentarze (8)

  1. W przepisie jest napisane, że "Twaróg ucieramy z jajkiem i solą", a w składnikach jajo nie było wymienione 😉 Więc takie pytanie trzeba całe jajo ? I jeszcze jedno czy zamiast mąki razowej można użyć kukurydzianej ? Bo nie mam jej teraz na stanie a bardzo chciałabym zrobić te bułeczki.

    1. Tak, 1 całe jajko ucieramy z twarogiem, umknęło mi w składnikach. Nigdy nie używałam mąki kukurydzianej, ale myślę że bez problemu takie bułeczki wyjdą również z mąki kukurydzianej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Zaloguj się
Close
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.