Bezglutenowy jadłospis - Proste przepisy - Zdrowy styl życia Stylowo i Zdrowo
Zdrowy dietetyczny jadlospis

Bezglutenowy jadłospis – Proste przepisy

Bezglutenowy jadłospis
Bezglutenowy jadłospis o kaloryczości 1700 kcal. Zdrowy i pyszny z prostymi przepisami i składnikami łatwodostępnymi. Nie musisz jeść codziennie tego samego żeby schudnąć. Niewystarczającą wymówką jest też brak czasu. Raz na jakiś czas możesz urozmaicić swoją dietę ciekawymi i zarazem prostymi przepisami. Wychodzę Ci naprzeciw, zostawiam Ci bezglutenowy jadłospis na cały dzień. Wykorzystaj go w całości lub części. Zainspiruj się nim i przyrządź coś specjalnie pod twoje kubki smakowe.

Bezglutenowy jadłospis:

ŚNIADANIE
Jajecznica z warzywami
Składniki:
2 całe jajka (od szczęśliwej kurki)
15 g delikatnie zmielonych płatków jaglanych
15 g papryki/pieczarek/pomidorów
3 g masła
Przepis: Warzywa (z wyjątkiem pomidorów, pomidory dodajemy na końcu) dusimy na odrobinie masła. W miseczce ubijamy jajka z płatkami jaglanymi i wlewamy na patelnie do warzyw i na małym ogniu smażymy cały czas mieszając. Gotowe!
Podawać ze świeżymi warzywami takimi jak pomidory, ogórki.
II ŚNIADANIE
Pudding chia z musem truskawkowym
Składniki na 2 porcję:
3 łyżki nasion chia
2/3 puszki mleczka kokosowego
300 g truskawek (np. mrożonych)
2 łyżeczki syropu z agawy
Przepis: Nasiona chia ubijamy z mleczkiem kokosowym, im więcej nasion tym pudding będzie gęściejszy, konsystencja zależy też od rodzaju/jakości mleczka kokosowego. Taką mieszankę zostawiamy na 5 minut żeby nasiona napęczniały. Truskawki blendujemy z odrobiną syropu z agawy. Łączymy dwa składniki w szklance. Jeśli pudding jest bardzo sztywny przełóż go do szklanki i na wierzch wlej mus, jeśli pudding jest bardzo rzadki warstwy w szklance ułóż odwrotnie. To naprawdę świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi z książki „Karolina odNowa”
OBIAD
Indyk z warzywami i ryżem 
Składniki:
100 g piersi z indyka
60 g ryżu basmanti
150-200 g warzyw (brokuły, kalafior, marchew, szparagi, fasolka szparagowa itp.)
Przepis: Pierś z indyka grillujemy w naturalnych przyprawach . Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, dowolne warzywa (np. brokuły, kalafior, marchew, szparagi, fasolka szparagowa, niekoniecznie kukurydza) przyrządzamy na parze lub gotujemy.
KOLACJA
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Składniki na 2 porcje:
10-12 średnich pomidorów
1/2 papryczki chilli
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis: Pomidory malinowe przekrojone na pół pieczemy ok. 40 minut razem z bazylią, papryczką chilli, cebulą, 2 ząbkami czosnku i oliwą z oliwek. Ostygnięte pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Wszystko blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z bezglutenowymi grzankami lub pieczoną ciecierzycą.
Ten bezglutenowy jadłospis to ok. 1700 kcal.

__________________________________________

Pamiętaj, że odpowiednie żywienie odgrywa w naszym życiu bardzo ważną rolę. Jeżeli produkty, które jemy, są odpowiednio dobrane i pełnowartościowe wiemy, że odżywiamy się zdrowo. Kiedy jesteśmy zdrowi, a każda nasza komórka jest odpowiednio nawodniona i odżywiona jesteśmy radośni i mamy dużo energii. Takie są efekty odpowiednio skomponowanej, zdrowej diety, której podstawą są białka, tłuszcze i węglowodany. To podstawowe makroskładniki diety, na temat których każdy powinien mieć przynajmniej minimum wiedzy pozwalającej na prowadzenie zdrowego trybu życia.

Zobacz więcej wpisów z kategori ODŻYWIANIE.

Śledź mojego Facebook’a oraz Instagrama – codziennie nowe inspiracje, przepisy, motywacje!!!

Komentarze (11)

    1. To zależy od Twojej wagi, wzrostu i aktywności fizycznej. U mnie 1800 kcal jest akurat, jeśli chcę podkręcić sobie śrubę to dokładam intensywny trening i wtedy jestem na delikatnym minusie kalorycznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close

Zaloguj się

Close

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty Brak produktów w koszyku